U2 – viva Sarajevo! F*ck the past, kiss the future!

Koncert je održan 23. septembra 1997 pred približno 45.000 ljudi. Prvih deset minuta koncert su prenosile lokalne TV-mreže, a prenošen je i globalno od strane BBC-ja. Tokom koncerta 10.000 vojnika stajalo je na lijevoj strani stadiona kako bi osigurali da ne dođe ni do kakvih konflikta. Pred početak koncerta donesena je odluka da se ulazi na stadion otvore za sve, što je omogućilo pristup za još 10.000 ljudi koji nisu mogli priuštiti da dođu na koncert ili koji nisu kupili kartu na vrijeme. Osim lokalnih i stranih ljubitelja, koncertu je prisustvovalo 6.000 SFOR-ovih vojnika u uniformama koji nisu bili na dužnosti. Koncert je prenošen uživo međunarodno na radiju, a svi prihodi od radijskih prodaja donirani su projektu War Child.

Prije U2 u uvodu su nastupila 3 domaća izvođača, počevši sa horom Gazi Husrev-begove medrese. Nakon njega su na scenu izašle grupe Protest i Sikter. Nakon toga je Howie B izveo DJ-tačku prije no što je U2 preuzeo scenu.

U2 repertoar bio je sličan onome s većine koncerata u sklopu turneje PopMart. Večer je bila slavljenje kraja rata, a Bono je podigao atmosferu uzvikujući “Viva Sarajevo! Fuck the past, kiss the future!” na početku pjesme “Even Better Than the Real Thing”. Bono se mučio sa glasom tokom turneje i ujutro na dan koncerta probudio se “bez glasa”. Nije bilo namjere za otkazivanje nastupa i koncert je krenuo kako je i bilo planirano. Iako je Bono imao nekoliko teškoća na početku pjesama “Mofo”, “I Will Follow”, “Gone” i “Even Better Than the Real Thing”, njegov glas pukao je u pjesmi “Last Night on Earth”. The Edge je sugerirao da su Bonovi problemi sa glasom uzrokovani laringitisom ili stresom nakupljenim tokom nekoliko mjeseci stalnog održavanja turneja, iako je kasnije primijetio da “zapravo nije bilo važno što je naš glavni vokal imao zdravstvenih smetnji jer se činilo da se svaki čovjek u publici pridruživao u svakoj pjesmi. Tokom cijelog koncerta trajao je masovni refren.”

U različitim dijelovima pjesama “Until the End of the World” i “New Year's Day”, Bono je gestikulirao publici da mu pomogne s pjevanjem i do 8. pjesme večeri, “Pride (In the Name of Love)”, mogao je samo govoriti tekstove pjesama umjesto da ih pjeva. Grupa je nastavila sa svojim standardnim repertoarom izvevši “I Still Haven't Found What I'm Looking For”, “Stand By Me”, “All I Want Is You” i “Staring at the Sun”. Razmatrali su da izvedu pjesmu “Desire” nakon “All I Want Is You”, ali se na kraju nisu odlučili na to. The Edge je zatim izveo solo verziju “Sunday Bloody Sunday”, koja je bila sporija i tiša od studijske verzije. Tokom pjesme Bono je otišao iza kulisa kako bi primio injekcije kortizona, koje su pomogle da mu se nakratko popravi glas. Brian Eno bio je spreman izaći na scenu i zamijeniti Bona u slučaju da on ne bi mogao nastaviti pjevati ili pjevati skupa s njim. Bono se na kraju vratio na scenu sam za sljedeću pjesmu, “Bullet the Blue Sky”, i grupa je nastavila s koncertom odsviravši pjesme “Please” i “Where the Streets Have No Name”, koje su zaključile glavni repertoar.

U pauzi prije prvog bisa U2 je imao diskusiju o izvođenju pjesme “Miss Sarajevo”. Ona je dotad bila izvedena samo jednom: na humanitarnom koncertu 1995 (izveli su je Bono, The Edge, Eno i Pavarotti). Vratili su se na scenu i odsvirali “Discothèque”, “If You Wear That Velvet Dress”, “With or Without You” i grubu verziju “Miss Sarajevo”. Pavarotti nije bio na koncertu, pa je kao zamjena na scenu postavljen stari gramofon. Brian Eno je izašao da otpjeva bek-vokale. Za vrijeme pjesme na videozidu su prikazane slike iz Carterovog dokumentarca Miss Sarajevo, uključujući snimak djevojaka koje učestvuju u izboru za mis i transparent “Please don't let them kill us”. Bono se izvinio zbog klimave izvedbe na kraju pjesme rekavši: “Sarajevo, ova pjesma napisana je za vas. Nadam se da vam se sviđa jer nema šanse da je možemo odsvirati.” Koncert je zaključen drugim bisom pjesama “Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me”, “Mysterious Ways”, “One” i skraćenom obradom pjesme “Unchained Melody”.

Dan nakon koncerta u Sarajevu lokalne novine objavile su komentar redakcije pod nazivom “Danas je okončana opsada Sarajeva”.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *