PALJENJE REICHSTAGA – operacija „lažna zastava“

Operacija pod lažnom zastavom (engl. false flag) označava tajnu operaciju koju provodi vlast, firma ili druge organizacije a koja je izvedena kao da je neko drugi provodi.

Jedna od najpoznatijih operacija pod lažnom zastavom je paljevina Reichstaga u Berlinu koja se desila 27. februara 1933. godine, nepunih mjesec dana nakon što su nacisti dobili vlast u Njemačkoj.

Njemački nacisti su paljenje zgrade državnog parlamenta iskoristili za potpuno preuzimanje vlasti i stvaranje sistema u kome je Adolf Hitler imao neograničena prava. Na licu mjesta uhapšen je Marijus van der Lube, ali zločin paljenja nije dokazan. Za paljevinu su optuženi komunisti, a iste noći uhapšeno je oko četiri hiljade ljudi, zatvoreno kompletno vođstvo Komunističke partije, a dan nakon toga potpisana je Odredba za zaštitu naroda i države kojom su ukinuta osnovna građanska prava.

Nekoliko dana nakon paljevine Reichstaga, tadašnji zastupnici su 24. marta 1933. usvojili Zakon o razvlašćivanju (Ermächtigunsgesetz) kojom se sve ovlasti parlamenta prenose na Hitlera i njegovu kliku. Početkom maja raspušteni su sindikati, a u junu i julu i sve političke partije.

Već 20. marta, pod vođstvom SS, osnovan je logor Dahau, a ubrzo još njih šest. U julu 1933. u Njemačkoj je bilo oko 27 hiljada političkih zatvorenika.

Sve do kraja rata se Reichstag zato nazivao i “najskupljim pjevačkim horom na svijetu” jer je od 1933. do 1945. zasjedao ukupno samo – 20 puta! U pravilu da bi, uz pjevanje himne, tek potvrdio odluku diktatora.

Smatra se da su „teroristički napadi“ na SAD 9. septembra 2001. godine također operacija „lažna zastava“. Zvuči pomalo nevjerovatno da su teroristi Muhameda Ate namjerno okrenuli avion u Washingtonu i zabili se u potpuno prazan dio Pentagona kada su mogli da biraju bilo koji dio najveće zgrade na svijetu. I tada su ti događaji prouzrokovali pripremeno suspendovanje građanskih sloboda u Sjedinjenim Državama donošenjem tz. Patriotskog akta kao i kasnijim otvaranjem koncentracionog logora u bazi Guantanamo na Kubi..

Operacija pod lažnom zastavom desila se i u Bosni i Hercegovini u februaru 2014. godine kada je grupa ljudi koju je organizovao tadašnji ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić pokušala izvesti državni udar i nasilnim putem preuzeti vlast u našoj zemlji. Tada su zapaljene zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zgrade kantonalnih vlada u Tuzli, Sarajevu i Zenici, zgrada gradske uprave u Tuzli i sjedište HDZ u Mostaru. Za paljevinu su optuženi nezadovolji demonstranti koji su se pobunili protiv tadašnje SDP vlasti u Federaciji. Cilj je bio izazvati nasilnu akciju snaga sigurnosti koju je trebao „spriječiti“ Fahrudin Radončić i na taj način zbaciti legalno izabrane članove Predsjedništva i preuzeti vlast.

Zanimljivo je da su i Adolf Hitler i Fahrudin Radončić po profesiji likovni „umjetnici“.

paljevine u Tuzli i Sarajevu u februaru 2014.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *