112 POENA DRAŽENA PETROVIĆA

Petog oktobra 1985. godine igralo se prvo kolo jugoslovenske košarkaške lige. Ljubljanska Olimpija je stigla je u Zagreb na duel Ciboni – i Draženu Petroviću. Sekretar Olimpije, Radovan Lorbek, je zaksnio prijaviti licence seniorskoj ekipi pa su Ljubljančani u Zagreb došli s kadetima.

Cibona i Dražen Petrović zaključili su da je to savršena prilika da se obori rekord Radivoja Koraća koji je 1962. zagrebačkoj Mladosti ubacio 74 poena.

Dražen je obećao da će nakon što obori rekord izaći iz igre. Ali nije. Nastavio je trpati. Prije posljednjeg zvuka sirene ubacio je 112 koševa. Čuvao ga je, ili je to barem pokušavao, Igor Đurović. Prema njegovim riječima Dražen je za njih bio heroj, nisu ga smjeli ni pogledati, a kamoli faulirati.

Ljubljančani su se sedam dana spremali i živjeli za tu utakmicu. Ne pruža vam se svaki dan prilika da igrate protiv Dražena. Koliko je bilo uzbuđenje, dovoljno svjedoči da je Milutin Rešetarević večer uoči utakmice od sreće popio par čašica, a kad je to saznao trener Zmago Sagadin, nije ga za kaznu ni poveo na utakmicu. Na koncu je plačući otišao kući, a mi kombijem prema Zagrebu – dodao je Đurović.

“Zmajčeki” su znali što ih čeka, Dražen je najavio kako želi oboriti rekord Radivoja Koraća. A kad on nešto zaželi…

– U šali smo pitali Lorbeka što ćemo dobiti ako pobijedimo Cibonu, a on je mrtav hladan odgovorio da svaki od nas može izabrati automobil po želji. Mogao nam je obećati bilo što, jasno je bilo da nismo imali baš nikakve šanse.

Tri igrača su imali 17 godina. Ostali tek 16 godina i nikad nisu igrali za seniore. Na početku utakmice Olimpija je čak i povela sa 4-2, a onda je Dražena krenulo… Već do poluvremena Petrović je dogurao do 67.

Svi su se podredili Draženu na toj utakmici. Osim jednog drugog Dražena. Svoju priliku za iskazivanja tražio je i Dražen Anzulović. On je sa 16 koševa bio drugi strijelac Cibone.

Petrović je uvijek imao instinkt “ubice”, nikome nije popuštao. Dražen nije birao. On bi uzeo loptu, a ostali igrači bi samo stajali sa strane i puštali ga da sve riješi sam.

Utakmica je na kraju završila rezultatom 158:77 (77:34).