TITOVA PEĆINA U DRVARU

Nalazi se na padini brda Gradina, uz desnu obalu rijeke Unac na oko 23 metra iznad njegovog korita, u Drvaru, Bosna i Hercegovina. Od centra grada je udaljena svega 1 km. Njena ukupna dužina je 85 m.

U njoj se početkom 1944. godine, u tada oslobođenom Drvaru nalazio Vrhovni štab, na čelu sa maršalom Josipom Brozom Titom. Iako je Josip Broz Tito bio smješten u jednom selu u okolini Drvara, on je kao Vrhovni komandant, veoma često boravio u pećini gdje se susretao sa predstavnicima savezničkih vojnih misija koje su tada boravile u Drvaru. U kanalu ulaznog dijela nalaze se dvije barake u kojima se za vrijeme rata nalazio Vrhovni štab. Barake su za vrijeme desanta na Drvar bile spaljene, a obnovljne su nakon rata.

Dana 25. maja 1944. godine, u ranu zoru, započela je vojna operacija “Konjićev skok” koju će jugoslavenska historiografija svrstati u famoznih Sedam neprijateljskih ofanziva, poznatu još kao “Desant na Drvar”.

Tom operacijom su Nijemci htjeli onesposobiti Vrhovni štab NOVJ i ubiti ili zarobiti Tita. Tito i Vrhovni štab su gotovo odmah nakon slijetanja padobranaca i jedriličara pobjegli iz Drvara ka Kupreškom polju, odakle su kasnije sovjetskim avionom, prebačeni u Bari.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu pećina je devastirana. Obnovljena je u sklopu obnavljanja Muzeja „25. maj“ i svečano otvorena 25. maja 2006. godine. U sastavu kompleksa, pored pećine, nalaze se glavna zgrada Muzeja „25. maj“, Titova vila i zgrada u kojoj je oformljena OZNA (Odjeljenje zaštite naroda).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *