KAMENI MOST NA RIJECI DOBRI

Jedan od najstarijih mostova u Hrvatskoj je kameni most u Novigradu kod Karlovca na rijeci Dobri, na trasi stare Karolinske ceste, jedne od tri historijske ceste (Josefina i Lujizijana) koje su od Karlovca vodile prema moru, izgrađene od 1726. do 1732. godine za vrijeme cara Karla VI a prema projektu inženjera Matije Weissa. Na istom mjestu nalazio se drveni most sa kućicom za naplatu mostarine sagrađen u 16. vijeku u vlasništvu Frankopana.

Današnji most izgradio je baron Stjepan Patačić, u čast posjete cara Josipa II Novigradu kod Karlovca 1783. godine. Građen je klesanim kamenom sa deset lučnih otvora, ukupne dužine 122 metra. Nivo mosta na sredini je blago uzdignut. Na desnoj obali uz most bili su zasađeni jablani, od kojih su preostala samo dva, pa se mjesto i zvalo Jablanovac.

Most na rijeci Dobri pod gradom Novigradom veličanstvena je građevina, sljubljena s prostorom i biserno čistom vodom. Jedan je od najvrednijih spomenika graditeljstva kamene mostogradnje i jedan od najstarijih i najljepših riječnih mostova u Hrvatskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *