KURŠUMLIJA DŽAMIJA U MAGLAJU

Kalavun Jusuf-pašina džamija, Kuršimlija u Maglaju predstavlja jedan od najvrijednijih objekata osmanske sakralne arhitekture Bosni i Hercegovini. Biser je osmanske arhitekture i jedna od najljepših potkupolnih džamija u BiH. Izgrađena je 1560. godine.

Džamiju je izgradio Kalavun Jusuf-paša, koji je na carskom dvoru imao titulu beglerbega. U Budimu je pašovao 1578. a u Bosni 1584. Kasnije je imenovan vezirom i pozvan u Carigrad, oženio udovicu Sokolovića Ismihan sultaniju. Kad je ova umrla, po drugi put je imenovan u Budimu, gdje je umro 1586. Njegova džamija poznata je u narodu pod imenom Kuršumlija, jer je pokrivena olovom. Nalazi se u središtu starog Maglaja, koji je do danas sačuvao svoje istočnjačko obilježje.

Godine 1697. vojska princa Eugena Savojskog demolirala je džamiju i prema sačuvanom predanju odnijeli su zlatnu ploču sa natpisom, skinuli pozlatu ispod šerefeta, zlatni alem s munare. Tada su oštetili i tri mermerna stuba. Vjerovatno je nakon toga džamija popravljana. Obnova džamije usljedila je 1867-68 godine o trošku Sultana Abdul-Aziza o čemu svjedoči natpis nad ulazom na kamenoj ploči.

Godine 1902. vjetar je prelomio munaru iznad šerefe, koja je ponovo sazidana i alem postavljen.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu džamija je bila teško oštećena, ali je odmah nakon rata počela njena sanacija i konzervacija. Restauracija je završena 2019. godine.

Džamija s haremom i česmom čini graditeljsku cjelinu koja se nalazi na listi nacionalnih spomenika zaštićene kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *