AJFELOV MOST U SARAJEVU

Pješački željezni most Skenderija je među Sarajlijama poznat i kao Ajfelov most. Negdje oko mjesta današnjeg mosta osmanski je namjesnik Skender-paša, po kojem jedan čitav kraj na lijevoj obali Miljacke nosi ime Skenderija, podigao drvenu ćupriju krajem 15. ili na samom početku 16. stoljeća. Kao i većina drvenih mostova, i taj je često bio oštećen i rušen zbog poplava. Posljednji put je obnovljen 1881. godine.

Nakon što je 1883. godine izvršena regulacija rijeke Miljacke visokim kamenim zidovima, odlučeno je da se stari i dotrajali most zamijeni novim, od čvrstog materijala. Projektovan u birou Gustava Ajfela, graditelja čuvenog Ajfelovog tornja u Parizu, ali ne postoji dokument koji potvrđuje da ga je konstruisao Ajfel ili neko iz njegove radionice te da je baš on i bio u Sarajevu.

Most je dug 40,6 metara i širok 13,46 metara sadrži jedan kolski i dva pješačka mosta, a na mjestu ga drži lučna željezna konstrukcija. Iako su preko mosta vozili automobili, do izgradnje drugog susjednog mosta na Skenderiji 1973. godine, njegova stabilnost nikad nije bila ugrožena

.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *