AJFELOV TORANJ

Ajfelova kula, jedna od najposjećenijih atrakcija u Parizu, ali i svijetu, sagrađena je 1889. godine kao eksponat za Svjetsku izložbu, povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije.

Ajfel je prvobitno planirao da svoju kulu sagradi u Barceloni, ali su ga Katalonci odbili, zabrinuti da će biti nezgrapna i da će narušavati izgled grada.

Završena 31. marta 1889. godine, kula je bila najviša napravljena struktura na svijetu 41 godinu do završetka izgradnje Krajsler zgrade u Njujorku 1930. godine. Kula je visoka 300 metara (324 sa kasnije postavljenom televizijskom antenom), a metalna struktura je teška 7.300 tona. Do vrha vodi 1.665 stepenica.

Čim su Ajfelovi planovi bili objavljeni, oko 300 nezadovoljnih Parižana potpisalo je peticiju protiv izgradnje monolitne konstrukcije, nazivajući je “beskorisnom i čudovišnom”, “zapanjujućom glupošću” i “odvratnim stubom od metala”. Čak i dvije godine nakon što je kula završena, pisac Gi de Mopasan isticao je kako svakog dana ruča isključivo ispod kule, jer je to jedino mjesto odakle je ne može vidjeti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *