DAN KADA JE IZRAEL NAPAO AMERIKU – smrt 34 američka vojnika

U vazdušnom i pomorskom napadu na američki špijunski brod USS Liberty koji je trajao 75 minuta, izraelska vojska je ubila 34 američka mornara i ranila 174. Već decenijama američka vlada prijeti preživjelima sa zatvorom ako progovore o tome, čuvajući istinu od javnosti.

Dok je na Bliskom istoku trajao Šestodnevni rat u kojem je Izrael od 5. do 10. juna 1967. godine ratovao s Egiptom, Sirijom i Jordanom, osmog juna, dogodio se incident, koji se i dan danas prešućuje u javnosti, iako njegovo postojanje nije nikakva tajna. Izraelska vojska napala je američki vojni brod USS Liberty u međunarodnim vodama Sredozemnog mora u blizini obala Palestine i Sinajskog poluostrva.

USS Liberty bio je brod za prikupljanje obavještajnih podataka, a ne klasičan ratni brod. Bio je naoruža samo sa četiri mitraljeza Browning, kalibra 12,7 mm za blisku odbranu i nije imao nikakve šanse obraniti se od izraelskog napada. Iako je imao visoko istaknutu američku zastavu, izraelsku stranu to nije odvratilo od napada. Nakon prvog napada, posada broda je istaknula još veću američku zastavu, ali ni to nije pomoglo. Kasnije objašnjenje izraelske strane svelo se na to da nisu vidjeli niti jednu od zastava.

Izraelska strana u napadu koristila je dva aviona Mirage, dva aviona Mystères i tri motorna broda opremljena torpedima. Upotreba ovolike količine različite vojne tehnike govori kako je Izrael želio potopiti napadnuti brod. Brod pogođen s preko 800 raketnih i topovskih zrna, jednim torpedom i napalm bombama koje su izvazvale požare na brodu

Amerikanci su pokušali pozvati pomoć, međutim izraelska strana je onemogućavala brod da komunicira s ostatkom Šeste flote kojoj su pripadali. Izraelska strana je znala frekvencije broda i kako treba blokirati signal, odnosno znali su da se radi o američkom brodu.

U prvom napadu aviona ubijeno je osam mornara i 75 ih je bilo ranjeno. Nakon toga, brod su pogađala torpeda. Nako prvog talasa napada Amerikanci su uspjeli osposobiti radio vezu i poslati poruku Šestoj floti koja je bila udaljena 500 milja od napadnutog broda. Amerikanci su brzo reagovali, te je naređeno avionima da krenu prema napadnutom brodu i zaštite ga. Bombarderi koji su poletjeli s palube nosača aviona nosili su nuklearno oružje kojim su trebali u znak odmazde napasti Egipat za kojeg su mislili da je napao USS Liberty. Američkoj ambasadi u Kairu je javljeno da će meta napada biti Kairo. Američki ministar odbrane Robert McNamara je zabranio polijetanje bilo kojeg aviona te se naređuje da se bombarderi s nuklearnim bombama vrate na nosač aviona.

U međuvremenu Izrael je i dalje s torpedima i teškim mitraljezima napadao sada već teško oštećeni brod s desetinama mrtvih i ranjenih. Torpedo je pogodio brod na mjestu gdje se nalazio centar za elektronsko izviđanje tako da su poginuli i neki civili koji su se nalazili na njemu.

Konačan bilans je bio 34 ubijena američka mornara, 174 ranjena i teško oštećen brod opremljen najmodernijom opremom za prisluškivanje različitih sredstava veze. To je bio najveći napad na američku mornaricu još od kraja Drugog svjetskog rata. Vjerovatno je to i jedini napad na koji američka vojska nije snažno uzvratila i kaznila napadače.

Igrom slučaja, USS Liberty nije potonuo, već je onesposobljen ostao plutati, a za incident se već doznalo, kao i za identitet napadača, pa se brže bolje moralo prionuti zataškavanju slučaja. Iz Šeste flote poslana je nova pomoć, ovaj put u vidu brodova koji su doplovili do teško oštećenog broda narednog jutra. Spašenim vojnicima je naređeno da o incidentu ne govore, posebno ne u medijima.

Izraelska vojna diplomatija bila je brza. Saznavši što se događa na moru, iz ambasade SAD-a u Tel Avivu izašli su u medije s objašnjenjem da je to sve nesretan slučaj. Istraga je pokazala da je tog dana bilo sunčano a vidljivost je bila odlična, američki brod je plovio u međunarodnim vodama. Preživjeli su svjedočili  da su izraelski avioni više puta preletjeli iznad broda. Nakon toga, bez najave ili upozorenja, napali su brod svom silinom.

USS Liberty odvezen je na Maltu, gdje je popravljen i kasnije vraćen u Sjedinjene Američke. Izraelska strana kasnije je platila odštetu porodicama poginulih američkih mornara, no niko od učesnika napada niti komandanata nikad nije odgovarao, niti je ijedan američki predsjednik ili visokopozicionirani službenik tražio da izraelska strana odgovara za napad.

Odgovor zašto je USS Liberty uopće napadnut od izraelske strane bi se mogao naći u onome što je poznato kao „napad pod lažnom zastavom” (False Flag), koji je trebao prebaciti krivicu za incident na Egipat, kao povod za uvlačenje predsjednika Johnsona i američke javnosti u sukob, objavljujući rat Egiptu. Prema drugim izvorima Izraelcima je bilo poznato da je bila riječ o američkom špijunskom brodu ali nisu željeli trpiti nenajavljenu američku prisutnost i obavještajnu aktivnost na ratištu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *