BITKA NA BEDRU

Bitka na Bedru odigrala se u utorak, 13. marta 624. godine ili 17. Ramazana, 2. godine po islamskom kalendaru, u regiji Hidžaz u zapadnoj Arabiji. Bila je to ključna bitka u ranim danima islama i prekretnice u borbi poslanika Muhammeda s njegovim protivnicima u Meki. U historiji islama, bitka je označena kao odlučujuća pobjeda koja se može pripisati božanskoj intervenciji, dok je u sekularnim izvorima označena kao strateška pobjeda genijalnog Muhammeda ﷺ. To je jedna od rijetkih bitaka posebno navedenih u Kur'anu. Sva znanja o bitci kod Bedra dolaze od tradicionalnih islamskih izvora, hadisa i biografija Muhammeda ﷺ, zabilježenog u pisanom obliku nakon bitke. Nema opisa bitke prije 9. vijeka.

Bitka kod Bedra ozbiljno je narušila prestiž Meke, istovremeno jačajući politički položaj muslimana u Medini i uspostavljajući islam kao održivu silu na arapskom poluostrvu. Uspon islama protiv mnogobožačkih plemena u Meki bio je od vitalnog značaja u vojnoj historiji, kao i u historiji religije i društva.

Muhammed ﷺ i njegovi sljedbenici 622. godine emigriraju iz Meke u Medinu. Iz svoje nove baze Muhammed je počeo napadati mekanske karavane. Mekanski mnogobožci  odlučili su da napadnu muslimane u Medini, jer je glavni karavanski put koji vodi do Meke išao upravo pokraj Medine. U martu 624., u Medinu dolazi vijest da će Ebu Sufijan, vođa mnogobožaca, voditi karavan iz Sirije u Meku u kojem će se nalaziti oružje koje će se koristiti protiv muslimana. Muhammed ﷺ je okupio 313 boraca i krenuo prema Bedru kako bi presreo karavan. Međutim, špijuni obavijestili su Ebu Sufjana o zasjedi; Ebu Sufjan je promijenio svoju rutu i poslao poruku u Meku. Ebu Džehl je odgovorio na zahtjev Ebu Sufjana i okupio vojsku od preko 900 ljudi u borbi protiv muslimana.

Bitka je započela na tradicionalni način: prvaci obje vojske izlaze na dvoboj. Od muslimanske vojske izlaze Hamza, Alija i Ebu Ubejde. Hamza svoga protivnika Utba ibn Rabija ubija prvim udarcem, Alija također savladava svoga protivnika Velida ibn Utbu  a Ebu Ubejda je smrtno ranjen od Šajbije. Nakon toga obje vojske ispaljuju strijele jedni na druge što rezultira žrtvama na strani muslimana. Tada Muhammed ﷺ naređuje juriš. Bitka je trajala nekoliko sati i navodi se da je muslimanska vojska do rano u podne natjerala Mekansku vojsku u bijeg. Unatoč nadmoćnom broju Mekanskih snaga (oko 1.000 ratnika), muslimani su postigli potpunu pobjedu. Buharija navodi listu od 70 Mekanlija koji su poginuli u bici, što bi bilo oko 15-16% vojske a oko 70 je zarobljeno. Muslimani su izgubili 14 ljudi.

Pobjeda je podigla status Muhammeda ﷺ među medinjskim plemenima koji su ga podržavali i uvjerili sljedbenike da je doista bila moguća pobjeda nad moćnom i bogatom Mekom.

Pet lekcija iz bitke na Bedru

  1. Brojevi ne znače ništa.

U ovoj bici, vojska od samo 313 muslimana pobijedila je vojsku s 1000 dobro opremljenih vojnika.

“Allah vas je pomogao i na Bedru,* kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni”

Kur'an 3:123

  1. Pobjeda je samo od Allaha.

Nakon pobijede u bici, Allah je podsjetio vjernike da su pobijedili Njegovom voljom.

“Vi njih niste ubijali nego Allah; i ti nisi bacio, kad si bacio, nego je Allah bacio, da bi vjernike lijepom kušnjom iskušao – Allah zaista sve čuje i sve zna.”

Kur'an 8:17

“To je Allah učinio da vas obraduje i da time pouzdanje u srca vaša ulije – a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnoga i Mudroga”

Kur'an 3:126.

  1. Nikad nemojte zapostaviti svoje molitve.

Prije Bitke, Muhammed ﷺ je neizmjerno molio za Božiju podršku: “Allahu moj! Podari mi obećanu pobjedu. Ako me neprijatelj pobijedi, zavladat će zabluda i nasilje i neće više biti onih koji će islam čuvati.”

“I kada ste od Gospodara svoga pomoć zatražili, On vam se odazvao: “Poslaću vam u pomoć hiljadu meleka koji će jedni za drugim dolaziti.”“

Kur'an 8: 9

Ove bitka je pokazala da je molitva veoma važna u opstanku islama što se drži do današnjih dana.

  1. Moć Allaha je beskonačna

Allah je poslao hiljade meleka (anđela) da pomognu muslimanima u ovoj bici. Šaka prašine u Muhammedovoj ﷺ ruci također se pretvorila u ogroman vrtlog koji je raspršio neprijatelja.

“Ako budete izdržljivi i poslušni, i ako vas oni napadnu odmah, Gospodar vaš će vam poslati u pomoć pet hiljada meleka, sve obilježenih.”

Kur'an 3: 125

Rabee ‘ibn Anas kaže: “Allah je pomagao muslimanima na dan Bedra s 1000, a zatim je povećao pomoć, tako da ih je bilo 3000, i opet jepovećao pomoć, pa ih je bilo 5000.”

Prenosi se da je melek Džibril (anđeo Gabrijel) tada uputio Muhammeda ﷺ da uzme pregršt prašine i baci je na njihova lica. Muhammed ﷺ je uzeo jednu šaku prašine i bacio je u smjeru svojih neprijatelja. Nije postojao niti jedan nevjernik a da mu prašina nije ušla u oči, nos i usta.

  1. Snaga jedinstva

Muslimani su pobijedili u toj bici zbog svoje volje da stoje čvrsto, postojano i ujedinjeno, dok su se neprijatelji pokazali razjedinjenim i stoga su doživjeli brz poraz.

“I kada im je šejtan kao lijepe njihove postupke predstavio i rekao: “Niko vas danas ne može pobijediti, i ja sam vaš zaštitnik!” – onda je on, kada su se dva protivnička tabora sukobila, natrag uzmaknuo, i rekao: “Ja nemam ništa s vama, ja vidim ono što vi ne vidite, i ja se bojim Allaha, jer Allah strašno kažnjava”

Kur'an 8:48