DUDAKOVIĆ-MAREKOVIĆ – susret na Korani

Spajanje Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatske vojske 6. augusta 1995. godine označilo je i deblokadu tadašnjeg Bihaćkog okruga nakon 1201 dan potpune blokde i izolacije ovog kraja.

Tog dana u mjestu Tržačka Raštela na koranskom most došlo je do susreta dva generala, generala Atifa Dudakovića, komadanta 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandanta 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske, general bojnika Marijana Marekovića.

“Gospodine generale, dobrodošli. Čekali smo vas dugo, ali napokon smo se sreli”, rekao je tada Dudaković, a sve je zabilježeno na snimci koja je ovjekovječila ovaj događaj.

Bihaćki okrug formiran je u i oko Bihaća, te je uspio zaštiti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim (do 1994.) vojno-političkim rukovodstvima.

Tog 6. augusta 1995. godine, borci Petog Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodili su Veliku Kladušu i time je prestala da djeluje samoproglašena fantomska autonomna oblast “Zapadna Bosna”, pod vodstvom ratnog zločinca i izdajnika Bosne i Hercegovine, Fikreta Abdića.