GOLDEN GATE BRIDGE

Nosači narandžastih kablova mosta Golden Gate usred stjenovitog morskog krajolika u zaljevu u San Franciscu, učinili su ga jednim od najtrajnijih simbola Zapadne obale i najpopularnijom turističkom atrakcijom grada. Ime mosta, Golden Gate (Zlatna vrata), zapravo se odnosi na moreuz koji povezuje Tihi okean s zaljevom San Francisko, a sagrađen je kako bi put između San Franciska i okruga Marin bilo brži. Ukupna dužina mosta (uključujući prilaze) je 2737 m ili 1,7 milja.

San o povezivanju San Franciska sa sjevernim komšijama postao je stvarnost kada je 1933. godine započela gradnja. Ovaj zapanjujući tehnološki i umjetnički objekat otvoren je nakon četiri godine izgradnje. Na dan otvaranja, 27. maja 1937. (Dan pješaka) 200.000 šetača divili su se 4200 metara dugačkim kablovima visećeg mosta. Dana 28. maja, Most Golden Gate otvoren je i za saobraćaj vozila.

Koncept premošćivanja moreuza Zlatna Vrata, predložen je davne 1872. godine, no tek početkom dvadesetih godina prošlog vijeka javno mnijenje u San Francisku počelo je prihvatati takav poduhvat. Godine 1921. inženjer građevine Joseph Strauss podnio je preliminarni prijedlog: kombinovana viseća konzola, koji bi mogao biti izgrađen za 27 miliona dolara. Njegov dizajn je bio prihvaćen i Strauss je postao vođa projekta za premošćivanje Zlatnih Vrata.

Tokom narednih nekoliko godina Straussov dizajn brzo se razvijao, zahvaljujući savjetima inženjera Leona S. Moisseiffa, arhitekta Irvinga F. Morrowa i ostalih. Strauss je prihvatio Moisseiffov koncept jednostavnog visećeg mosta. Morrow će kasnije odabrati boju zaštitnog znaka mosta: briljantna narandžasta boja koja otporna na hrđu i blijeđenje i koja se uklapa u prirodne ljepote San Franciska i slikovitim zalascima sunca. Godine 1929. Strauss je izabran za glavnog inženjera.

Za finansiranje mosta, 1928. godine, formiran je fond u kojem su učestvovali okruzi San Francisko, Marin, Sonoma, Del Norte, Mendocino i Napa. Ovi okruzi su se dogovorile da će zajedno podnijeti troškove izgradnje koje će vratiti preko mostarine.

Gradnja je započela 5. januara 1933. na kraju Velike depresije. Strauss i njegovi radnici pobijedili su mnoge poteškoće: snažne plime, česte oluje i magle. Tokom gradnje poginulo je 11 ljudi. Dana 27. maja 1937., most Golden Gate je bio otvoren. Simbol napretka u zaljevu u vrijeme ekonomske krize. Bio je najduži most na svijetu do završetka njujorškog mosta Verrazano-Narrows 1964. godine Danas, Most Golden Gate ostaje jedna od najprepoznatljivijih svjetskih arhitektonskih struktura.