JOHN WAYNE – The Cowboy

Jedan od najvećih svjetskih glumaca John Wayne, poznat po western filmovima, umro je 11. juna 1979. godine u 72. godini života

Rođen je 26. maja 1907. godine kao Marion Michael Morrison  u Iowi. Bio je solidan igrač američkoga fidbala, no bilo je i boljih, pa ga je trener izbacio iz ekipe – djelimično i zato što je na treninge dolazio izmoren brojnim honorarnim poslovima. Osim toga, novac je zarađivao i prodajući krv, i to toliko često da su mu u bolnici zabranili da dolazi. Nakon što je pronašao posao filmskog scenskog radnika, Wayne se sprijateljio s režiserom Johnom Fordom, nadolazećim talentom. Njegovi prvi glumački poslovi bili su uloge statista u kojima je bio potpisan kao Duke Morrison, nadimak iz djetinjstva izveden iz imena svog kućnog ljubimca.

Wayneova prva uloga bila je 1930. godine u filmu The Big Trail,  kojeg je režirao njegov kolega Raoul Walsh. Tokom tog vremena Marion Morrison postao je John Wayne, jer je Walsh mislio da ime Marion pogodno za tvrdoglavog kauboja kojeg je glumio Wayne.

Godine 1939. Wayne je konačno zablistao kada mu je njegov stari prijatelj John Ford dodijelio ulogu Ringo Kid u Oskarom nagrađenoj Poštanskoj kočiji. Wayne je nastavio igrati heroje veće od života u desecima filmova postavši simbol je simbolizirati vrstu grubog, jakog, pravednog američkog čovjeka. John Ford  je vodio Waynea u nekim od njegovih najpoznatijih filmova, uključujući Tvrđavu Apache (1948), Nosila je žutu vrpcu (1949), Rio Grande (1950), Tihi čovjek (1952) i Čovjek koji je ubio Liberty Valence.

Van ekrana, Wayne je postao poznat po svojim konzervativnim političkim pogledima. Držao je do svojih načela o životnim vrijednostima te je izjavljivao kako je komunizam najveća opasnost za američki način života. Potkraj četrdesetih pristupio je Filmskom savezu za očuvanje američkih ideala, čiji je zadatak bio da onemogući djelovanje komunista u Hollywoodu. Iako će kasnije djelovanje Saveza prerasti u lov na vještice, nikada nije požalio što mu je pristupio. No, krajem pedesetih shvatio je da svoje ideale najbolje može braniti filmovima. Režirao je i glumio u Alamo (1960) i Zelene beretke (1968.), koji su odražavali njegov patriotski naboj. Godine 1969. osvojio je Oskara za svoju ulogu pijanog, jednookog šerifa u filmu Čovjek zvani hrabrost u konkurenciji s Dustinom Hoffmanom, Jonom Voightom, Peterom O'Tooleom i Richardom Burtonom. Wayneov posljednji film bio je Posljednji pucanj (1976), u kojem je igrao legendarnog revolveraša koji umire od raka. Uloga je imala posebno značenje, jer se glumac borio protiv bolesti u stvarnom životu.

Zdravstveno mu se stanje pogoršalo još početkom 1977., no kako nije htio otići u bolnicu, tek mu je u avgustu 1978. dijagnostikovan rak gušterače, koji je tada već bio zahvatio druge organe. Posljednji put se u javnosti pojavio 9. aprila 1979., kada je na dodjeli Oskara uručio nagradu za najbolji film Michaelu Ciminu, režiseru Lovca na jelene. Devet dana kasnije prevezen je u losanđelesku bolnicu Hoag, gdje je i preminuo 11. juna.

Tokom četiri decenije djelovanja John Wayne se pojavio u više od 250 filmova. Bio je oženjen tri puta i imao je sedmero djece.

Njegov grob je označen pločom na kojoj piše:

Sutra je najvažnija stvar u životu. Dolazi nam u ponoć, potpuno čista. Savršena je kada dođe i smjesti se u naše ruke, s nadom da smo jučer nešto naučili.