KRUNIDBENA I GROBNA CRKVA BOSANSKIH KRALJEVA u Milima kod Visokog

Arheološko područje Mili predstavlja jedno od najznačajnijih mjesta srednjovjekovne bosanske države. Smješteno je u današnjem selu Arnautovići udaljenom nekoliko kilometara od drugih političkih i kulturnih centara srednjovjekovne Bosne, kao što su: Visoki, Podvisoki, Biskupići i Moštre.

Arheološka istraživanja u Milima započeta su još 1909-1910. godine pod rukovodstvom Karla Patscha. Tom prilikom je otkriven brokatni plašt sa zlatnim vezom. Ovaj plašt je analizirao Pavao Anđelić zaključivši da se radi o plaštu kralja Tvrtka I.

Mili se prvi put spominju u povelji ugarskog kralja Bele IV iz 1244. godine kao posjed Bosanske biskupije. Iz pisanih izvora pouzdano je potvrđeno da su se u Milima krunisali Tvrtko I i Stjepan Tomaš. U ovom mjestu bosanski vladari su izdavali svoje povelje, a ovdje su se održavali i državni sabori (stanak).

U i oko crkve otkriveno je ili djelimično istraženo preko 100 grobova. Revizionim iskopavanjem su ustanovljene četiri zidane grobnice, među kojima je najznačajnija grobnica kralja Tvrtka I.

Na današnji izgled područja poseban utjecaj imala je gradnja željezničke pruge 1947. godine. Tom prilikom ruševine su grubo poravnate i na njima podignute barake za smještaj omladinskih radnih brigada. Izgrađena je i uskotračna željeznička pruga, kasnije pretvorena u cestu, kojom je područje zajedno sa crkvom presječeno na dva dijela. Uz put su građeni privatni stambeni objekti, od kojih se jedan nalazi neposredno uz lokalitet.

Zaštita ovog arheološkog kompleksa vršena je u koliko navrata, ali se odnosi samo na konzervatorsko-restautorske radove na samoj crkvi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *