KUPOVINA FLORIDE

Španski ministar Do Luis de Onis i američki državni sekretar John Quincy Adams potpisali su 22. februara 1819. godine Ugovor o kupovini Floride, kojim Španija pristaje ustupiti Sjedinjenim Državama ostatak svoje stare provincije Florida. Time je riješen stalni granični spor dviju zemalja i smatran je trijumfom američke diplomacije.

Florida je postala teret za Španiju, koja više nije mogla priuštiti slanje doseljenika i vojnih garnizona, pa je španska vlada odlučila ustupiti teritorij Sjedinjenim Državama u zamjenu za rješavanje graničnog spora duž rijeke Sabine u španskom Teksasu. Ugovorom je utvrđena granica američkog teritorija i potraživanja preko Stjenovitih planina i zapadno do Tihog okeana. Kao naknadu za Floridu, SAD se obvezao platiti  5 miliona dolara, koji zapravo nisu plaženi direktno Španiji , nego su tim novcem isplaćena dugovanja Španije prema američkim građanima.

Florida je organizirana kao američki teritorij 1822. godine, a 3. marta 1845. postala je dvadeset sedma savezna država SAD.

Inače, ime Florida dali su tom području Španci, koji su ga prvi otkrili. Na španskom jeziku riječ florida znači cvjetna. Vjerojatno su to ime odabrali po tome što je u doba kad je Florida otkrivena bilo vrijeme uoči Uskrsa, tzv. Pascua Florida na španskom (slično Cvjetnoj nedjelji, tj. Cvjetnici).