MAO CEDUNG – objava rata vrapcima u kojem je stradalo 78 miliona Kineza

Devet godina nakon što su njegovi komunisti pobijedili u Kineskom građanskom ratu 1949. i preuzeli vlast u zemlji, Mao je pokrenuo revolucionarni društveno-ekonomski program nazvan „Veliki korak naprijed“. Pokušao je industrijalizirati Kinu po uzoru na Sovjetski Savez, ali brzo je shvatio da siromašnoj zemlji nedostaju sredstva da uopće započne industrijalizaciju. Plan je bio da poljoprivrednici siju i ubiru ono što im se naredi odozgo te da država kontroliše svu proizvodnju.

Prilikom posjete jednom selu 1955. godine Mao je spazio vrapca koji kljuca rižu. Proglasio je vrapca pticom koja je štetna za kinesku poljoprivredu. Ta jedna izjava bila je dovoljan signal da Kineska komunistička partija proglasi rat vrapcima i mobiliše cijelu zemlju kako bi istrijebila ovu dražesnu pticu, koju je partija prozvala „javnom životinjom kapitalizma“.

propagandni poster

Milioni kineskih seljaka, tvorničkih radnika, učenika, činovnika i vojnika bili su mobilisani za ovaj rat protiv klasnog neprijatelja u koji su krenuli vrlo ozbiljno, organizovani u grupe koje su lovile vrapce, naoružani puškama i praćkama, ali i drugim sredstvima. Jedna od naširoko korištenih metoda bila je bubnjanje, vikanje i lupanje loncima i tavama oko drveća na kojem su se vrapci odmarali. Kako su se zbog buke bojali sletjeti natrag na stabla, vrapci bi letjeli uokolo sve dok ne bi pali mrtvi od iscrpljenosti.

Jedna epizoda iz ove kampanje bila je posebno nadrealna: vrapci u Pekingu su se, prema izvještajima iz tog doba, u jednom trenutku pred progonom počeli sklanjati u vrtove stranih ambasada, gdje su bili van dohvata revnih komunističkih udarnika.

Tako su, među ostalim, navalili u ambasadu bratske, socijalističke Poljske. Ne zna se jesu li tamo zatražili politički azil, ali se zna da su kineske vlasti zatražile pristup ambasadi kako bi ih pobile, no poljski ambasador im je odbio dozvoliti ulaz. Umjesto toga, lovci na vrapce su okružili vrt ambasade i bubnjali puna dva dana, dok vrapci nisu uginuli od iscrpljenosti. Vjeruje se da su ubijene stotine miliona ptica i da je vrabac u Kini bio pred izumiranjem.

Ipak, Partiji se njen obračun s „kapitalističkim“ vrapcima brzo obio o glavu. Navala skakavaca sljedeće sezone nanijela daleko veću štetu usjevima od vrabaca.

Zvuči nevjerojatno, ali kineski dužnosnici nisu uzeli u obzir da vrapci, osim što jedu žito, jedu i kukce. A kako su vrapci bili izbačeni iz igre, populacija skakavaca i drugih kukaca se namnožila preko svake mjere i počela tamaniti usjeve.

Mao je 1960. shvatio svoju pogrešku i pozvao na prekid rata protiv vrabaca, ali šteta je već bila napravljena. Urod žitarica u većini ruralnih dijelova zemlje dramatično se smanjio, pa je izbila velika glad. Ljudima je ponestalo hrane i milioni su gladovali. Kineska vlada je službeno objavila da je umrlo 15 miliona ljudi. Međutim, neki stručnjaci procjenjuju da se broj umrlih zapravo kretao između 45 i 78 miliona.

Maov režim je na kraju bio prisiljen uvesti 250 hiljada vrabaca iz Sovjetskog Saveza kako bi obnovio gotovo istrjebljenju domaću populaciju ove ptice.

Kineski komunistički lider Mao Cedung umro je 9. septembra 1976. godine. Datum 9.9. nije potpuno slučajno ispao datumom Maove smrti. Naime, on je bio na aparatima za održavanje života i tog  je dana odlučeno da ga se skine s njih, jer je datum 9.9. bio jako prikladan kao u narodu lako zapamtljivi datum vođine smrti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *