ODLAZAK JNA IZ KASARNE „MARŠAL TITO“ U ZAGREBU

Kasarna “Maršal Tito” u Zagrebu, nazvana po Josipu Brozu Titu (popularna „Maršalka“) je bila jedna od najvećih u Hrvatskoj. Nalazila se u Novom Zagrebu, pored naselja Travno. Bio je to regionalni centar Pete vojne oblasti  i Desetog „Zagrebačkog“ korpusa JNA. Zbog svog tenkovskog i artiljerijsko-raketno naoružanja, kasarna je bila cijelo vrijeme prijetnja za grad. U njoj su se nalazili brojni tenkovi T-55 i T-72, haubice i topovi, višecjevni bacači raketa, minobacači, protivoklopna sredstva, oklopni transporteri, oklopna vozila i druga vojna oprema.

Prve prijetnje vojnog vrha da će izaći s tenkovima iz kasarne, dogodile su se već u januaru 1991. godine. Nakon proglašenja samostalnosti Hrvatske i Slovenije u junu 1991. godine, motorizovane kolone JNA kreću iz kasarne prema Sloveniji. Hrvatske vojne snage su oklijevale napasti kasarnu direktno, radi jačine JNA i opasnosti od štete za grad. Borba nije bila intenzivna i uglavnom se svodila na povremeno pucanje iz grada na kasarnu i obratno.

Veći sukob se dogodio 2. jula 1991. prilikom izlaska kolone vojnih vozila i sedam tenkova koji su krenuli kao pojačanje snagama JNA u Sloveniji. Građani Zagreba su pokušali spriječiti izlazak. JNA je uperila svoje cijevi prema građanima i pucala, dok su građani bacali molotovljeve koktele nadajući se da će ih uništiti. U borbi su poginuli jedan civil i dva vojnika.

Od 14. septembra 1991. kasarnu su u blokadi držale hrvatske snage. Glavnu ulogu blokade, kopanja rovova i zaklona, miniranja ograde kasarne, te postavljanja protivoklopnih prepreka na ulicama oko kasarne i Mostu mladosti, izvršili su pripadnici Narodne zaštite. Tokom pregovora između oficira JNA i predstavnika Kriznog štaba Zagreba, kasarni su ovisno o rezultatu, više puta isključivani voda i struja. Nakon sporazuma o evakuaciji 26. novembra 1991. godine započelo povlačenje JNA iz „Maršalke“.

Kolona je u pratnji hrvatske policije i posmatrača Evropske zajednice krenula prema auto-putu Zagreb-Karlovac gdje su ih čekale jedinice evakuisane iz kasarne u Dugom Selu. Ispred kasarne su se okupili mnogi građani iščekujući odlazak vojske koja je tokom sukoba u Hrvatskoj svakodnevno prijetila Zagrebu.

Posljednji vojnik JNA, kasarnu je napustio 20. decembra 1991. godine.