SARAJEVSKA VIJEĆNICA – ko pali knjige palit će i ljude

Urbicid je zločin koji se ogleda u sistematskom rušenju urbanih, odnosno gradskih područja.
“Ko pali knjige, palit će i ljude” – napisao je u maju 1933. njemački pisac Tomas Man.

U noći 25. na 26. august 1992. prvi dio proročanstva ostvaruje se u plamenu sarajevske Vijećnice kada oružane snage bosanskih Srba i JNA, sljedbenika ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića, s položaja na okolnim sarajevskim brdima, granatiraju sarajevsku Vijećnicu u kojoj je tada bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.Nakon antičkog paljenja Aleksandrijske biblioteke, te spaljivanja knjiga u nacističkoj Njemačkoj, paljenje Vijećnice je najveći barbarski čin u historiji čovječanstva po broju uništenih knjiga i dokumenata neprocjenjive vrijednosti.

Vijećnica je izgrađena 1896. godine, za vrijeme austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Smještena u samom centru stare gradske jezgre, izgrađena u pseudmaurskom stilu, Vijećnica je tokom godina prerasla u arhitektonski i svaki drugi simbol grada Sarajeva.
Prvi projektant Vijećnice bio je Čeh Karlo Parzik. Međutim, Parzikov projekat nije se sviđao slavnom ministru Benjaminu Kalaju, pa je novi projekat dat u zadatak, također, Čehu Aleksandru Witteku, nakon čijeg samoubistva (1894.) mjesto prvog čovjeka u izgradnji Vijećnice preuzima Ćiril M. Iveković.

Obnovljena Vijećnica svečano je otvorena 9. maja 2014. godine na Dan pobjede nad fašizmom, ali se Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine još uvijek nije uselila u svoj nekadašnji dom.

Za paljenje sarajevske vijećnice general JNA Tomislav Šipčić još nije odgovarao.