UJEDINJENJE NJEMAČKE 1990.

Dana 3. oktobra 1990. u tačno 00:00 sati po srednjoevropskom vremenu došlo je do ujedinjenja zapadne Savezne Republike Njemačke i istočne Njemačke Demokratske Republike.

Istočnonjemački režim počeo se rušiti još u proljeće 1989., kad je Mađarska otvorila granicu prema Austriji i tako napravila rupu u Željeznoj zavjesi. Od tada su Nijemci iz Istočne Njemačke mogli preko Mađarske i Austrije otići na zapad. U jesen iste godine, tačnije 9. novembra 1989. došlo je do pada Berlinskog zida, čime su otvorene granice između dvije Njemačke.

Nakon Drugog svjetskog rata pod okupacijom od strane saveznika, njemačke teritorije su bile podjeljene na demokratsku Zapadnu Njemačku i komunističku Istočnu Njemačku. Milioni Nijemaca pobjegli su iz Istočne u Zapadnu Njemačku što su Sovjeti pokušali spriječiti izgradnjom Berlinskog zida 1961. godine. Pod Marshallovim planom oporavka Zapadna Njemačka je doživjela brzu ekonomsku ekspanziju i postala dominantna ekonomija u zapadnoj Evropi.

Nakon 28 godina nezaposlenost i socijalne razlike zapadne i istočne Njemačke, kao posljedica sovjetske kontrole u istočnoj Njemačkoj, su još uvijek ogromne i teško će se nadoknaditi usprkos milionima eura koji se slijevaju sa zapada na istok države.

To je alarmantno jer se radi o dijelu zemlje koji je prije Drugog svjetskog rata bio jedan od najrazvijenijih dijelova Evrope. Tu su bili napoznatiji industrijski centri Njemačke: Berlin, Leipzig, Dresden, Jena, Rostock, Magdeburg i drugi.