Ио́сиф (Coco) Виссарио́нович Джугашви́ли

Dvadeset prvog decembra 1879. godine u Gruziji je rođen jedan od najvećih svjetskih zločinaca u novijoj historiji. Za većinu pripadnika svog naroda tog vremena bio je spasitelj, veliki patriota i državnik koji je državu, Evropu, svijet, planetu, svemir… izbavio iz ralja Hitlerovih nacista, zaboravljajući njegovu drugu, mračnu stranu, jer je ovaj zločinac u smrt poslao milione svojih sunarodnjaka. Njegova nemilosrdna birokratija pretvorila je narodnu revoluciju, zasnovanu na idealima slobode i jednakosti, u totalitarnu diktaturu koja je održavana terorom. Tokom njegove vladavine, ubijeno je deset milona ljudi u gulazima i tokom političkih progona diktatorske vlasti te od posljedica i zabluda ekonomske politike. Glavni je krivac za Holodomor, u kojem je isplaniranim genocidom, ubio od tri do pet milijuna Ukrajinaca.

U čast rođendana velikog vođe, učitelja, državnika i genijalnog vojskovođe, u Rudom je 1941. godine osnovana Prva proleterska brigada Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije.
Kao dan Jugoslovenske narodne armije, taj događaj je proslavljan samo do 1947. godine. Naredne godine, zbog sukoba sa Informbiroom, odlučeno je da se u kalendaru malo interveniše pa je dan JNA pomjeren za jedan dan, na 22. decembar.

O ovome nismo smjeli učiti u školi.