FETHIJA DŽAMIJA U BIHAĆU – bosanska Aja Sofija

Fethija džamija nekadašnja je srednjovjekovna katolička crkva sv. Ante Padovanskog. Nalazi se na glavnom gradskom trgu u Bihaću.

Crkva sa samostanom se spominje još 1266. godine. Godine 1578. su crkva i samostan napušteni, te služe kao kasarna, spremište za municiju i konjušnica. Te godine je u noći 25. maja u zvonik udario grom. Zvonik je oštećen, a u crkvi i samostanu se upalio barut, te je došlo do eksplozije i dodatnog uništenja objekta.

Dana 19. juna 1592. osmanska vojska pod komandom segedinskog sandžak-bega Hasan-paše Predojevića zauzima Bihać.

Kada su Osmanlije ušle u grad, zatekli su crkvu koja je u potpunosti bila izgorjela, nije imala krova, samo zidove. Tada su od odlazećeg katoličkog stanovništva, koje se isljevalo iz ovih krajeva, za određene novce kupili objekat, odnosno platili su im za to da preurede crkvu u džamiju koja dobija naziv „Fethija”, što znači osvojena.

Prilikom adaptacije u džamiju unutrašnji prostor je preuređen, a apsida sa istočnog zida je uklonjena. Gotska ornamentika je ostala, neki prozori su zazidani, a neki iznova otvoreni. Zvonik ove građevine služio je kao munara do 1863. kada je radi dotrajalosti srušen i zamijenjen sadašnjom munarom.

U podnožju munare danas se nalaze dva natpisa koji govore o gradnji minareta.

Fethija džamija je bila uzor za izgradnju dzamija u Bosanskoj Krajini, koje odlikuje nešto izduženiji molitveni prostor, izduženi prozori i mahfil u dva nivoa.

Džamija Fethija nakon Drugog svjetskog rata služila je kao magacin za otkup poljoprivrednih proizvoda. Džamija je vraćena u funkciju 1953. kada je stavljena pod zaštitu države.

U haremu iza džamije nalazi se mezar dr. Irfana Ljubijankića, ratnog ministra vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine, koji je ubijen 1995. g.

Fethija džamija se smatra najstarijom građevinom gotskog stila na području Bosne i Hercegovine.

U džamiji se nalazilo devet ploča sa grobova pripadnika bihaćkog srednjovjekovnog plemstva. Danas se te ploče nalaze u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ukrašene su grbovima sa heraldičkim štitom.

Džamija sa nadgrobnim pločama je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *