CRKVA SV. ANTE PADOVANSKOG U BIHAĆU

Odmah nakon dolaska austrougarske uprave 1878. godine, izgrađena je u Bihaću, uz pravoslavnu, i katolička drvena Crkva sv. Ante. Smatra se da je sagrađena na lokaciji gdje je i bila jedna od porušenih srednjovjekovnih bihaćkih crkava. Graditelji Crkve svetog Antuna Padovanskog vodili su, prije svega računa o tome da ovo zdanje ima naglašenu prostornu koncepciju, ali isto tako ne zanemarujući veću upotrebu dekorativnih elemenata. Sam izgled crkve bio je, za ono vrijeme, više nego impozantan. Prostorno je zauzimala oko 900 m², sa visokim pravougaonim zvonikom; uz džamiju Fethiju i Kapetanovu kulu dominirala je iznad gradskog urbanog jezgra.

Gradnja nove crkve odvijala se u nekoliko faza. Prva je započeta 1885., a završena 1894. godine.

U drugoj fazi, 1899. godine, crkva je produžava za 11 m i dograđeno je novo polukružno svetište. Restauracija crkve je završena 1913.

U trećoj fazi od 1938. do 1941. godine, ponovo je proširena i dozidan toranj.

U četvrtoj fazi crkva je u potpunosti promijenila svoj raniji izgled. Naime, godine 1941, tadašnja ustaška vlast naređuje da se do temelja poruši pravoslavna crkva i da se materijal sa nje iskoristi za proširivanje objekta katoličke crkve i doziđivanje tornja. Tako je dozidan još jedan sprat zvonika, a sama crkva je produžena da bi dobila izgled križa. Tako je crkva postala jedna od tri najveće crkve u Bosni i Hercegovini, dugačka 58 metara.

Saveznički avioni su 1944. godine bombardovali njemačke posade u Bihaću. Među uništenim objektima nalazila se i crkva sv. Ante. Od ovog vjerskog objekta ostao je jedino kvadratni visoki toranj sa zvonikom koji i danas odolijeva zubu vremena, podsjećajući današnje generacije na sve strahote ratnog razaranja.

Toranj crkve je također bio oštećen i u agresiji 1992-1995.

Grobnica bihaćkog plemstva – grobnica srednjovjekovnih hrvatskih velikaša se nalazi sa južne strane Crkve sv. Ante. Sarkofag se sastoji od kamenog postamenta, vertikalnih ploča, horizontalne kamene ploče i trouglaste uzglavne ploče.

Zajedno sa grobnicom bihaćkog srednjovjekovnog plemstva Crkva sv. Ante proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *