KARL LIBKNEHT I ROZA LUKSEMBURG

Karl Libkneht i Roza Luksemburg bili su najpoznatiji njemački komunisti u razdoblju prije, tokom i neposredno poslije Prvog svjetskog rata. Dana 15. januara 1919. godine ubijeni su nakon neuspjelog Spartakističkog ustanka u Berlinu.

Roza Luksemburg je bila Jevrejka i mada nije bila religiozna, nije mogla izbjeći sudbinu mnogih žrtava antisemitizma. Bila je jedna od rijetkih žena koje su aktivno učestvovale u političkom životu. Iako je dobila njemačko državljanstvo, njeni politički protivnici su je uvijek smatrali strankinjom, Poljakinjom i Jevrejkom. Po njoj je nazvan luksemburgizam, posebna revolucionarna teorija marksizma i komunizma.

Oni su bili najvažniji predstavnici internacionalističke i antimilitarističke tendencije u predratnoj Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD). Nakon što je 1914. stranka izjavila da podržava cara Vilhelma II i njemačku ratnu politiku, oni su zajedno s još nekim radikalima izišli iz stranke i osnovali Spartakističku ligu. Roza je podržala Sovjetsku revoluciju 1917. godine, ali je, kao revolucionarna demokratkinja, zadržala određenu distancu i oštro kritikovala diktatorsku politiku boljševika.

Njemačka je izgubila rat, a car i vojnopolitičko vodstvo zemlje našli su se suočeni s masovnim demonstracijama i ustancima stanovnika, posebno radnika i mornara. Stoga su se odlučili na jedini pragmatični korak – predali su vlast SPD-u, najumjerenijoj ljevičarskoj političkoj grupaciji.

Roza Luksemburg je taj potez smatrala preuranjenim i potencijalno kobnim za čitavu političku ljevicu u zemlji. Dana 6. januara 1919., Spartakisti su se okupili u Berlinu kako bi započeli revoluciju. Luksemburg je pozvala svoje sljedbenike da ne pokušavaju puč prije nego što steknu dovoljnu narodnu Podršku, ali ih ona nije uspjela obuzdati. Pobunjenici su svoje napade započeli 10. januara.

Ustanak je slomljen, te je poginulo više od 3.000 ustanika. Karla Libknehta i Rozu Luksemburg su oteli vojnici Freikorpsa, paravojnih formacija koje su bile prethodnica nacističkih paravojski koje su se kasnije pojavile u Njemačkoj. Najšokantnija činjenica oko hapšenja bila je ta da ih je naručila socijaldemokratska vlada (stranka SPD) pod vodstvom Fridriha Eberta.

Odvedeni su u hotel Eden u Berlinu gdje su mučeni i ispitivani par sati. Pogubljeni su bez suđenja. Libknehtovo tijelo je odvučeno i ostavljeno u gradskoj mrtvačnici, dok je tijelo Roze Luksemburg pronađeno tek nekoliko mjeseci kasnije u jednom od gradskih kanala.