DONJA GRADINA – najveće jasenovačko stratište

Glavno stratište najvećeg jasenovačkog logora Ciglana nalazilo se na desnoj obali rijeke Save u Bosni nedaleko od sela Donja Gradina. Prvu masovnu likvidaciju zatočenika u Donjoj Gradini, na desnoj obali rijeke Save, obavio je Stanko Vasilj, ustaški natporučnik 1. bojne Ustaškog obrambenog zdruga u Jasenovcu. Pošto zbog jake zime nije bilo moguće iskopati grobnice, ustaše su mještane obližnjeg Jablanca, prevezli skelom u Donju Gradinu i pobili ih, zapalivši ih u kućama prognanih Gradinjana. Od tada, pa do posljednjeg dana postojanja logora III Ciglana, masovne likvidacije zatočenika vršene su u Donjoj Gradini. Ko je god prešao rijeku i nogom stao na Gradinu, za njega nije bilo povratka među žive.

Na devet grobnih polja nalazi se 105 masovnih grobnica ukupne površine od 10 130 m².

Tačan broj ljudi ubijenih u Jasenovcu nikad neće biti utvrđen. Eliminacija je bila važnija od evidencije. Prema onome što sada znamo, brojke od 600, 700 i 800 hiljada ubijenih, navođene za vrijeme socijalizma, višestruko su preuveličane. Bilo je tu svega: od želje da se povećanjem broja ratnih žrtava iskamči veća ratna odšteta do politizacije stradanja. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih demograf Vladimir Žerjavić objavio je rad po kojem je u Jasenovcu i Staroj Gradiški smaknuto od 80 do 90 hiljada ljudi. Do sličnih podataka dolazi srpski statističar Bogoljub Kočović.

U vrijeme Tuđmanovog režima, Saborska komisija je 1991. godine došla do brojke od svega 2238 jasenovačkih žrtava. Ali Tuđman u svojoj knjizi “Velike ideje i mali narodi” ipak navodi “No, bez obzira na mitsko umnogostručenje jasenovačkih žrtava – zločin se zbio. Užasan i golem. I po svojim dimenzijama i po načinu provedbe. Imao je i genocidne značajke. Povijesna je činjenica da je ustaški režim NDH, u provedbi svojih planova o smanjenju ‘neprijateljskog srpsko-pravoslavnog pučanstva u hrvatskim zemljama’ izvršio velik genocidni zločin nad Srbima, a razmjerno još veći nad Romima i Židovima, u provedbi nacističke rasne politike.”

Službeni podaci Spomen područja Jasenovac govore o 83.145 poimenično nabrojane žrtve, a istraživači tog centra iznose procjene do 100.000 ukupno ubijenih osoba s čime se ugrubo slažu i nezavisni međunarodni izvori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *