ŠKRINJA SV. ŠIMUNA – dar jedne Bosanke

Na glavnom oltaru crkve sv. Šimuna u Zadru je pozlaćena srebrena škrinja iz 1380. godine. Škrinju sv. Šimuna dala je izraditi ugarska kraljica Elizabeta Kotromanić, kćerka bosanskoga bana Stjepana II Kotromanića i žena Ludovika I Anžuvinskog.

Djelo je 1380. godine od kucanog srebrnog lima izveo zlatar Franjo iz Milana, koji je u Zadru imao svoju radionicu. Majstor Franjo je na stražnjoj strani škrinje lijepim gotskim slovima urezao natpis na latinskom jeziku koji u prijevodu glasi ovako: “Ovdje, u ovoj škrinji, koju je, da izvrši svoj zavjet, darovala moćna, preslavna i uzvišena Elizabeta Mlađa, vladarica Ugarske, počiva u miru Šimun Pravednik, koji je na svojim rukama držao Isusa, rođena od Djevice. Ovo je djelo učinio Franjo iz Milana godine 1380.”

Za taj je rad rijetke umjetničke vrijednosti kraljica stavila na raspolaganje oko 250 kilograma srebra i ovlastila petoricu zadarskih plemića da sklope ugovor s majstorom o roku izrade. Ugovor je sklopljen u gradskoj vijećnici dana 5. jula 1377. godine kojim se Franjo obavezao izvršiti rad za godinu dana. Međutim, posao je bio tako velik da su prošle tri godine dok je sretno dovršen. Sama škrinja s dvostrešnim pokrovom izrađena je od cedrova drveta te potpuno obložena debelim srebrnim pločama, koje su djelomično pozlaćene. Izvana i iznutra oslikana je reljefnim prizorima tehnikom iskucavanja te privlači pažnju svakog posjetitelja.

Škrinja svetog Šimuna je nesumnjivo jedno od najdragocjenijih i najvrjednijih zlatarskih djela zadarske srednjovjekovne umjetnosti, a po svojim umjetničkim kvalitetama i dimenzijama ide u red cjenjenijih iste vrste u svijetu. Službeno je proglašena spomenikom kulture nulte kategorije.

U škrinji se nalazi tijelo sv. Šimuna koje se u Zadru zadesilo nakon pljačke Carigrada 1203. godine tokom IV križarskog rata.

Osim tijela sveca, kraljica Elizabeta Kotromanić je Zadru zavještala krunu, kalež, prsten i dio svog vela.

Oni se nalaze u crkvi sv. Marije, odnosno njenog samostana, u sklopu zbirke “Zlato i srebro Zadra”, kolekcije neprocjenjive vrijednosti.

Najvrijednija je kraljičina kruna, izuzetan gotički zlatarski i draguljarski rad.

Kalež je donijela Elizabeta Kotromanić kad je došla u Zadar i poklonila ga crkvi svete Marije Velike, jer se najprije u toj crkvi nalazilo tijelo sv. Šime po dolasku u Zadar. Taj kalež ima na sebi likove sv. Ladislava, sv. Marije Magdalene i kraljice Elizabete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *