OLIMPIJSKA BOB STAZA NA TREBEVIĆU

Za potrebe 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, na Trebeviću je izgrađena bob staza koja je služila za takmičenje u bobu dvosjedu, četverosjedu i sankanju.

Start staze je na 1.108 m/nv, cilj se nalazio na 982 m, a duga je 1.570 metara. Za gradnju ovakve staze bilo je potrebno sedam miliona dolara, i to je bio najskuplji objekt koji je izgrađen za Olimpijske igre 1984. godine.

U vrijeme kada je izgrađena zvanično je proglašena najsigurnijom stazom na svijetu, jer je u takmičenjima u bobu i sankanju dozvoljavala razvijanje velikih brzina bez opasnosti po takmičare.

Nakon samih igara staza je ostala samoodrživa, sve do početka rata i opsade Sarajeva, koja je počela 1992. Nažalost, bob staza je među objektima koji su najviše oštećeni u ratu. Startna kućica i prateći objekti, sve instalacije i kablovi su potpuno uništeni. Ipak, i ovakva kakva je trenutno, ona je izuzetno potentna za korištenje, čak više ljeti nego zimi.

Danas je staza napuštena građevina sa historijskom pozadinom u sred šume, prepuna zanimljivih grafita. Staza je i dalje u dobrom konstrukcijskom stanju tako da je šetnja njom skroz bezbjedna i maksimalno preporučljiva. Skroz interesantno mjesto a može se reći i jedinstveno.

Pokrenuta je inicijativa za obnovu staze za bob i sankanje koja je trenutno osposobljena za suhe treninge, a u budućnosti bi trebala biti glavni regionalni trening centar. U prilog tome ide činjenica da danas u svijetu postoji samo 13 licenciranih bob staza. Za rekonstrukciju bob-staze koja se nalazi 10 minuta od Baščaršije potrebno je 25 miliona KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *