KAMENI MOST NA DUMANU U LIVNU

Jedno od najljepših mjesta u Livnu je Duman – izvor rijeke Bistrice koji se nalazi u podnožju kraškog brda Bašajkovac, podno strmih stijena Crvenice.

Ime mu potječe od istoimene turske riječi duman koja označava dim ili maglu, a u slučaju livanjskog Dumana etimologija se odnosi na dim od kapljica vode odnosno vodenu zavjesu, koja je vidljiva za velikog vodostaja Bistrice tokom zimskih mjeseci.

Stotinjak metara od izvora Duman, na rijeci Bistrici se nalazi stari kameni most, poznat kao most na Dumanu ili Firdusov most. O mostu nema pisanih podataka.

U svom putopisu, u kojem je Livno dosta opširno i dobro opisano, Evlija Čelebija ne navodi most iako govori o samom izvoru Bistrice.

Zbog te činjenice moguće je zaključiti da je most sagrađen krajem 17. ili početkom 18. vijeka, ali svakako u doba osmanske uprave. Prema narodnoj predaji most su sagradili tabaci (kožari), čije su radionice bile u neposrednoj blizini mosta.

I danas se lokalitet nizvodno od mosta zove Tabaci, ali prema Kreševljakoviću ništa pouzdano se ne zna o postojanju tabačkih radionica na ovom mjestu. Prema drugoj narodnoj predaji most je sagrađen krajem 16. vijeka od strane Balagi-paše, graditelja Balaguša džamije u Livnu. Međutim, nema pisanih izvora koji potvrđuju ovu predaju.

Ovu tvrdnju potkrepljuju zapažena odstupanja u gradnji mosta od standardnih detalja turske mostogradnje, kao i činjenica da je Livno i njegova okolina bila tradicionalno jak centar kamenara – graditelja i klesara. U arhitekturi mosta primjetna je njegova sličnost sa mostovima u Mostaru i Klepcima kod Čapljine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *