EMINAGIĆA KONAK

Eminagića konak predstavlja jedan od najstarijih, a ujedno i najljepših objekata stambene arhitekture Tešnja. Nalazi se u središtu grada, u blizini tešanjske čaršije. Konak je turska riječ koja označava kuću za stanovanje, mada se u nekim slučajevima može odnositi i na rezidencijalne objekte visokih državnih službenika.

Pretpostavlja se da je sagrađen prije 1860. godine. Pripadao je porodici Eminagića, bogatih veleposjednika i trgovaca. Porodica Eminagić konak je napustila prije 1980. godine. Nakon toga, kuća je potpuno oronula.

U takvom devastiranom stanju, objekat Eminagića konaka je otkupila općina Tešanj i pokrenula inicijativu za njegovom obnovom. Konak se sastoji od magaze, prizemlja i sprata. Obnovljen je 2011. godine i danas služi kao muzej.

Konak se sastoji od magaze, prizemnog dijela i sprata. Trenutno se u magazi Eminagića konaka nalaze izložene poljoprivredne alatke, kao i alatke i proizvodi grnčarskog i kovačkog zanata.

U prizemnom dijelu konaka nalazi se sedam prostorija u kojima Muzej Tešanj organizira razne kulturne manifestacije. Prizemni dio kuće je bio funkcionalan i prilagođen svakodnevnim potrebama ove begovske porodice.

Sprat je imao rezidencijalnu svrhu i znatno je luksuznije izgrađen i opremljen. Svaka prostorija u objektu Eminagića konaka je imala svoju namjenu. Neke prostorije su bile krajnje svrsishodne i funkcionalne, dok su neke bile oličenje komfora i bogatstva, specifične za tadašnje begovske porodice i kulturu življenja. Jedna od soba s elementima komfora je na katu konaka. To je jugozapadna ili tzv. begova soba. U njoj je sačuvano šiše s rozetom. Soba pruža fantastičan pogled na tešanjsku Gradinu i čaršiju. Pored ove sobe, na spratu konaka još se nalaze divanhana, četiri sobe, mali dimaluk, dva hodnika i abdesthana.

Eminagića konak u Tešnju proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

U samom objektu i u okolnim kućama 1979. snimana je tv serija ‘Tale’ u režiji Sulejmana Kupusovića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *