ŠIŠMAN IBRAHIM-PAŠINA DŽAMIJA U POČITELJU

Počiteljem dominiraju orijentalni građevinski stilovi, koji sa mješavinom mediteranskog stila daju ovom naselju jednu posebnu dimenziju. Prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1444.godine, kao sjedište župe Dubrava. Pretpostavlja se da je graditelj utvrđenog grada i osnivač prigradskog naselja bio bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić 1383.godine. Osmanlije osvajaju Počitelj 1471.godine, kada postaje sjedište kapetanije. Mletačkim osvajanjem Gabele 1694.godine, dotadašnju ulogu pograničnog centra, koju je imala Gabela, preuzima Počitelj i zadržava je do 19.stoljeća.

Šišman Ibrahim-pašina ili Hadži Alijina džamija predstavlja jedno od najuspješnijih osvarenja klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija u BiH.

Ova džamija nema sačuvane vakufname, niti je u udubini za natpis iznad džamijskih vrata stajala ranije natpisna ploča. Tek 1948 g. postavljena je ovdje natpisna ploča koja je do tada stajala u džamiji: „Ovaj časni mesdžid sagradi za oprost griješnika dobrotvor Hadži Alija sin Musa-ov godine 970“ (1562-63). U XVII stoljeću džamiju je opravljao Šišman Ibrahim-paša, te od tada u narodu nosi naziv Šišman Ibrahim-pašina džamija.

Riječ je o majstorskom remek-djelu arhitekture osmanskog doba. Džamija je pod kupolom, ulaz je monumentalan s prekrasnim vratima u drvetu rezbarenim. Krajolikom dominira krasna, vitka osmougaona munara s bogatim ukrasima, naročito stalaktitnim nizom ispod šerefe. Uz počiteljsku džamiju nema nikakvog groblja kao što je obično kod drugih džamija u Bosni i Hercegovini, jer tvrd i skučen teren nisu dozvolili nastajanje harema. Ulaz u džamiju krase veoma lijepa rezbarena dvokrilna vrata iznad kojih se nalazi veoma dekorisan portal.

U džamijskoj avliji, pored munare raste i drvo, posebna vrsta čempresa, za koji se tvrdi da je stariji od same džamije, donesen čak iz Libana. Ta egzotična biljka daje poseban ton mističnom dvorištu koje nikad nećete zateći pusto.

Ostale javne zgrade smještene uz džamiju su mektebi, imaret, medresa, hamam, han i sat-kula.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u kojem je Počitelj pretrpio velika razaranja, nije pošteđena bila ni njegova džamija. Džamija je artiljerijom znatno oštećena 1993. godine od strane srpske vojske, a nedugo zatim je i minirana od strane Hrvatske vojske. Od eksplozije centralna džamijska kupola urušila se u unutrašnjost zdanja, a zidovi su se skoro do polovine obrušili. Vitka munara, od klesanog kamena, srušena je do temelja…

Kao dio Programa stalne zaštite Počitelja, džamija je sanirana i sada se vratila svojoj izvornoj funkciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *