THE ROCK – Alkatraz

Prva grupa najopasnijih državnih zatvorenika stigla je na ostvo Alkatraz, kamenu stijenu udaljenu 2,5 km od San Franciska, 11. augusta 1934. godine. Njima se pridružilo i desetak vojnih zatvorenika koji su preostali iz ovog, do tada, vojnog zatvora.

Alkatraz je bio nenaseljeno utočište morskih ptica kada ga je istražio španski poručnik Huan Manuel de Ajala 1775. Nazvao ga je Isla de los Alcatraces, ili “ostrvo pelikana”. Špansko utvrđenje Alkatraz prodato je Republici Kaliforniji 1849. godine. Na njemu je 1854. sagrađen prvi svjetionik u Kaliforniji.

Početkom 1859. godine tu je bio stacioniran odred američke vojske, a od 1868. Alkatraz je korišten za smještaj vojnih osuđenika. Osim američkih vojnika, zatvorenici su bili i buntovni indijance. Godine 1907. Alkatraz je određen za Pacifički ogranak Vojnog zatvora Sjedinjenih Država.

Alkatraz je 1934. godine pretvoren u saveznu kaznionicu visoke sigurnosti koja je bila namijenjena za smještaj najopasnijih zatvorenika u američkom kaznenom sistemu, posebno onih koji imaju sklonost pokušajima bijega. Prva grupa zatvorenika stigla je 11. augusta 1934. Istog mjeseca na ostvo je stiglo više brodova sa osuđenicima a među njima je bio zloglasni mafijaš Al Kapone.

Al Kaponeova ćelija

Iako je bjekstvo pokušalo tridesetak osuđenika, nijedan od njih nije uspio pobjeći sa „stijene“, kako je popularno nazvan ovaj zatvor. Međutim, tijela nekoliko bjegunaca za koje se vjerovalo da su se utopili u hladnim vodama zaljeva San Francisko, nikada nisu pronađena. Priča o bijegu trojice osuđenika, Franka Morisa i braće Anglin, 1962. godine, inspirisala je film „Bijeg iz Alkatraza“ iz 1979. godine. Još jedan osuđenik, Džon Giles, pokušao je pobjeći vozeći se čamcem do obale 1945. obučen u vojnu uniformu ali je na onali uhvaćen i vraćen u Alkatraz. Zabilježeno je da je samo jedan osuđenik, Džon Skot, stigao na kopno plivajući. Policija ga je otkrila ispod mosta „Golden Gate“ bez svijesti i u stanju šoka.

Robert F. Kenedi, američki ministar pravde, je 1963. godine naredio zatvaranje Alkatraza, navodeći visoke troškove njegovog održavanja. U svom 29-godišnjoj trajanju Alkatraz je „ugostio“ više od 1500 osuđenika.

Godine 1972., Alkatraz je otvoren za javnost kao dio novostvorenog rekreacijskog područja „Golden Gate“, koje održava služba Nacionalnog parka. Ostrvo Alkatraz i bivši zatvor godišnje posjeti više od milion turista.