KALIN HADŽI ALIJINA DŽAMIJA U SARAJEVU

Vakif Kalin hadži Alija je sagradio u Sarajevu, 1535. godine, džamiju i mekteb na prostoru gdje je nekada bila mala livada (turski „Çayırcık“), pa je otuda i mahala Kalin hadži Alijine džamije poznata kao Čajirdžik mahala. Džamija je bila osrednje veličine, sa kamenom munarom i krovom  od šindre  i ćeramide. Enterijer je bio od drveta. Za džamiju se govorilo da ima najljepšu drvorezbariju u Sarajevu. Harem džamije je ograđen zidom od ćerpiča, sa nekoliko prozora sa gvozdenim demirima. U zidu harema, prema ulici, nalazila se kamena zidana česma. U neposrednoj blizini džamije je Narodno pozorište.

Džamija se sa svojim dvorištem prostirala do obala Miljacke. Uz džamiju je bio i Mekteb, za koji se ne zna kada je sagrađen, a nije poznata ni njegova tačna lokacija. Može se jedino pretpostaviti da se nalazio oko 15 m udaljen od istočnog ugla džamije na sadašnjoj parkovskoj površini.

Godine 1947.g. komunističke vlasti ruše džamiju, mekteb i mezarje. Na prostoru na kojem se nalazila džamija ostala je prazna površina, koju sa zapada i juga omeđuju stambene zgrade zbog kojih je ovaj kompleks i srušen.

Komunističke vlasti su dale rok od dva dana da svi koji imaju nekog ukopanog u haremu mogu ga ekshumirati. Samo su dva mezara ekshumirana. To su potvrdila i arheološka istraživanja koja su provedena 2017.godine. Tadašnje vlasti su (lažno) obavijestile građanstvo da su svi mezarovi ekshumirani.  Munaru su srušili tako što su je vezali lancima za kamion pun kamenja!

Koliko je rušenje džamije teško palo Sarajlijama govori i djelo poznatog akademskog slikara Milana Vasiljevića, koja se čuva u Muzeju Sarajeva. Kada je u trenutku rušenja prolazio pored džamije, brzo je uzeo komad papira i grafit koji je imao u džepu i nacrtao rušenje ovog zdanja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *