NACISTIČKO-SOVJETSKA PARADA U BREST-LITOVSKU

Da bi se historija objektivno sagledala treba pregledati sve činjenice i sve događaje koji su se dogodili u prošlosti. Kada je Drugi svjetski rat u pitanju, on u glavama mnogih još nije završio. Evo jednog događaja koji demantuje one koji kažu da nacizam i komunizam nisu jedno te isto.

Dana 22. septembra 1939. održana je svečana vojna parada vojske Njemačkog Wehrmachta i Crvene armije Sovjetskog Saveza. Parada je održana u gradu Brest-Litovskom koji se tada nalazio u Drugoj Poljskoj Republici, a sadašnjoj Bjelorusiji.

Prema Njemačko-sovjetskom sporazumu o nenapadanju od 23. augusta 1939. kojeg su potpisali Ribbentrop i Molotov, između ostalog dogovorena je i podjela Poljske na dva dijela. Taj dio sporazuma nije bio poznat njemačkom komandantu Heinzu Guderianu koji je svojim tenkovima pregazio Poljsku i brže nego što se očekivalo. Tako je, ne znavši za taj dio sporazuma, prešao i rijeku Bug i osvojio grad Brest-Litovsk, koji je po dogovoru trebao pripasti Sovjetima. Kako je predviđena granica bila rijeka Bug, naređeno mu je da se vrati nazad.

Njemačkim saveznicima, Sovjetima, koji su osvajali Poljsku sa istoka i njihovom komandantu generalu Semyonu Krivosheinu i nije bilo toliko krivo što su Nijemci odradili posao za njega. Stupio je u kontakt s Nijemcima koji su ga informisali kako planiraju povlačenje iz grada. Pozvao je njemačke komandante na vodku u Moskvu da skupa nazdrave porazu “kapitalističke Engleske”.

Kad su Sovjeti ušli u grad, Nijemci su ih dočekali uz počasne pozdrave “velikoj Crvenoj armiji”. Tu su dogovorili zajedničku vojnu paradu “u čast zajedničkoj pobjedi” na kojoj su odsvirane himne obiju zemalja. Krivoshein se bojao poslati sve vojnike u paradu jer bi izgledali loše u usporedbi s Nijemcima koji su bili puno bolje opremljeni pa se “izvukao” na umor i poslao samo dva bataljona i vojni orkestar. Dok su Nijemci napuštali grad, Sovjeti su ih srdačno pozdravljali.

Slične komunističko-nacističke parade održane i u Bialystoku, Grodnu, Lwowu i drugim mjestima okupirane Poljske.