OPERACIJA “VLAŠIĆ ‘95” – početak oslobađanja Bosne i Hercegovine

Jedinice 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine pod komandom generala Mehmeda Alagića 20. marta 1995. u 04:00 h započele su vojnu operaciju s ciljem oslobađanja šireg platoa Vlašića.

Prvog dana operacije ovladano je većinom dominantnih objekata na tom pravcu napada. Navečer istog dana, poslije sumiranja ostvarenih rezultata, general Alagić je donio odluku o nastavku borbenih dejstava. Cilj je bio jasan – oslobađanje cjelokupnog platoa Vlašića.

Do 24. marta oslobođena je teritorija površine 100 kilometara kvadratnih, pri čemu je najznačajnije bilo oslobađanje platoa Galice na kome se nalazi televizijski relej.

U ovoj operaciji agresoru je izbačeno iz stroja oko 750 vojnika (oko 200 poginulih). Jedinice Armije RBiH su imale 510 izbačenih iz stroja (70 poginulih).

– Vi ste bili otpisani – rekao je ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, Viktor Jakovič, za stanje u kojem se Armija RBiH nalazila prije ove operacije. Nerijetko su vojni zvaničnici UNPROFOR-a izjavljivali da Armija RBiH može oslobađati tek neke sitne i beznačajne kote. Bio je ovo odličan demanti.

– Armija BiH je bitno ojačala – sa zabrinutošću je izjavio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, piše Historija.ba.

Ostvaren je najvažniji cilj – zaustavljena je agresorska operacija na Bihać, a pobjedom na Vlašiću Armija RBiH je preuzela strategijsku inicijativu. Operacija Vlašić je bosanskom čovjeku i borcu Armije RBiH vratila pobjednički mentalitet.