PAPINSKA ŠVAJCARSKA GARDA – najmanja vojska na svijetu

Najmanja i jedna od najživopisnijih vojski na svijetu svakako je poznata Papinska švajcarska garda. Iako se uglavnom može vidjeti na straži u Vatikanu ili velikim ceremonijama odjevena u renesansne uniforme, sa sjajnim oklopima i kacigama te naoružana tradicionalnom kopljem, njena je dužnost prije svega zaštita poglavara Katoličke crkve.

Švajcarski vojnici su još od ranog srednjeg vijeka bili poznati kao dobri plaćenici. Naime, Švajcarska je nekad bila relativno siromašna alpska zemlja, pa su njeni mladići bili prisiljeni tražiti posao u inostranstvu kao vojnici-plaćenici. Tako je švajcarska garda francuskog kralja Luja XVI bila posljednja koja je ostala braniti kralja za vrijeme Francuske revolucije i pri tome je izginula gotovo do posljednjeg čovjeka. Iako su Švajcarci kao vojnici služili pape još od početka XIV vijeka, do njihove organizacije kao vojske podložne direktno papi došlo je tek za vrijeme pape Julija II (1503-1513). Na osnovu ugovora s kantonima Cirih i Lucern on je zatražio da mu pošalju 200 vojnika. Švacarci su se odazvali, i 22. januara 1506. godine stigao je u Rim kontingent od prvih 150 vojnika pod komandom kondotjera Petera von Hertensteina.

Za služenje u Papinskoj Švajcarskoj gardi svaki kandidat mora ispunjavati sljedeće uslove: mora biti katolik, besprijekornog vladanja, neoženjen, biti rođen u Švajcarskoj i imati švajcarsko državljanstvo. Kandidat mora biti star između 19 i 30 godina, visok najmanje 174 cm, i mora imati najmanje srednjoškolsko obrazovanje. Žene ne mogu služiti u gardi.

Služba u Gardi traje najmanje dvije godine (potpisuje se ugovor), a većina pripadnika odlazi nakon isteka tog perioda.

Danas Papinska švajcarska garda ima 100 gardista. Sastoji se od: četiri oficira (na čijem čelu je uvijek po činu pukovnik), vojnog kapelana, 23 podoficira, 70 kopljanika i dva bubnjara. Zanimljivo je da je Papinska garda jedina vojna jedinica na svijetu čija se zastava mijenja budući da su joj sastavni dijelovi grbovi i trenutnog pape i njihovog komandanta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *