SPALJIVANJE WASHINGTONA I BIJEG AMERIČKE VLADE 1814. 

Jedna od najvećih katastrofa u historiji SAD-a dogodila se 24. augusta 1814. godine. Glavni grad Washington je spaljen, uključujući rezidenciju američkog predsjednika i zgradu Kongresa i Senata.

Američki glavni grad osvojen je u brzoj i efikasnoj operaciji britanske vojske i mornarice. Washington je spaljen za vrijeme Britansko-američkog rata koji je trajao od 1812. do 1815. godine. Taj rat je relativno malo poznat, a Amerikanci ga ponekad nazivaju Drugi rat za nezavisnost.

Uzroci tog rata bili su dosta složeni. Jedan od njih je bilo to što su Amerikanci svojoj državi pokušali pridružiti Kanadu (tada britanska kolonija). Istovremeno s početkom tog rata Velika Britanija je bila zauzeta borbom protiv Napoleona u Evropi. Tek kad je 1814. pobijedila Napoleona Velika Britanija mogla se posvetiti borbi protiv Amerikanaca. Uoči navedenog dana britanska flota je doplovila nadomak Washingtona, iskrcala se i pobijedila brojčano nadmoćniju američku odbrambenu i mahom neiskusnu vojsku. Britanskom flotom komandovao je admiral sir George Cockburn.

Nakon pobjede nad Amerikancima nakon iskrcavanja, Britanci su nastavili prema Washingtonu i spalili ga. Britanski komandanti naredili su svojim vojnicima da pale isključivo javne zgrade, a nikako privatne kuće. To je izgleda doista provedeno, i zahvaljujući toj naredbi civili i njihova imovina u Washingtonu nisu znatnije stradali.

Britanci su se zatim povukli. Rat je završio bez bitnih promjena na obje strane. Britanci su zadržali Kanadu, a Amerikanci su s vremenom obnovili Bijelu kuću i ostatak Washingtona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *