BIK KOJI SJEDI – poglavica koji je pobijedio američkog generala

Bik Koji Sjedi (Tatanka-Iyotanka) bio je možda najpoznatiji lik viševjekovne sage američkih starosjedilaca „Indijanaca”.

Bik Koji Sjedi ubijen je 15. decembra 1890. godine u rezervatu Standing Rock. Pripadao je plemenu Sijuksa. Poznat je po učestvovanju u bitki kod Little Big Horna (1876. godine). Tada je ujedinio indijanska plemena i pobijedio vojsku generala Kastera. Više od spomenutog poraza, bijelce je užasnulo veliko udruživanje Indijanaca koje ih je osnažilo.

Više hiljada američkih vojnika poslato je u potjeru, pa su mnogi Indijanci bili prisiljeni na predaju, ali ne i Bik Koji Sjedi. Odbivši predaju, poveo je svoje pleme u Kanadu, gdje su proveli nekoliko godina. Na kraju su, izmučeni hladnoćom i glađu, bili prisiljeni da se vrate u SAD. Predali su se i nastavili da žive u rezervatima, u zarobljeništvu.

Godine 1884. Bik Koji Sjedi napušta rezervat i pridružuje se putujućem cirkusu “Wild West Show Buffalo Billa”, zarađujući tada ogromnih 50 dolara sedmično. Cirkus je poglavicu učinio slavnim. Njegov gordi stav inspirisao je brojnu publiku u širenju priča o njegovu životu, često preuveličanih.

Par godina kasnije vratio se u rezervat gdje su pokušali da ga uhvate zbog sumnje da podržava širenje „Plesa duhova“, novog religijskog pokreta među Indijancima.

Amerikanci su se plašili da bi ovaj pokret mogao da dovede do jačanja Indijanaca i njihove pobune, pa su riješili da uhapse Bika Koji Sjedi.

Ujutro, 15. decembra 1890. došli su do njegove kolibe koja se nalazila na Velikoj Rijeci sa ciljem da ga uhapse prije nego što se drugi stanovnici rezervata probude. Međutim, Bik Koji Sjedi odbio je da pođe mirno što je dovelo do galame i okupljanja drugih Indijanaca koji su se protivili hapšenju.

Došlo je do nereda između njegovih sljedbenika i kolaboracionističke indijanske policije i u jednom trenutku jedan od policajaca je ubijen. Odmah je došlo do razmjene vatre u kojoj je jedan metak pogodio poglavicu u glavu i ubio ga na licu mjesta.

Poglavica je sahranjen je u Fort Jejtsu, a 1953. godine njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Mobridž, u Južnu Dakotu, gdje mu je podignut veliki spomenik.