MASAKR U FERHADIJI – zločin u redu za hljeb

Masakr u Ferhadiji ili Masakr u Ulici Vase Miskina je jedan od najstrašnijih zločina u historiji Sarajeva, kojeg su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske 27. maja 1992. godine nad civilima koji su čekali u redu za hljeb u centralnoj gradskoj ulici Vase Miskina. Srpske snage su ispalile tri minobacačke granate iz pravca Borija i usmrtile 26, a ranile 108 građana Sarajeva.

Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine. Zločin počinjen na ovom mjestu prema građanima koji su čekali u redu za hljeb je dokaz zle namjere zločinaca kojima je ranjavanje i ubijanje nedužnih civila pobjeda. Upravo ovaj masakr otklonio je svaku nadu Sarajlijama da ima imalo humanog u neprijateljima koji su grad držali u opsadi. Vođa odmetnutih bosanskih Srba Radovan Karadžić je akcije svoje Srpske demokratske stranke i Vojske Republike Srpske opravdavao time što Bošnjaci kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini žele da u srcu Evrope naprave muslimansku državu, a a Srbi su ustali protiv toga i tako zaštitili i sebe i čitavu Evropu od tog fundamentalizma i ekstremizma.

Od agresorske granate 27. maja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.