NEKROPOLA STEĆAKA DUGO POLJE NA BLIDINJU

Nekropola sa stećcima u Dugom polju nalazi se na području Blidinja, općina Jablanica, u samom podnožju planine Vran, koje je od 1325. godine bilo u sklopu Bosne pod upravom Kotromanića. Od 1357. godine, zajedno sa zapadnim Humom, pripalo je ugarskome kralju Ludoviku I. Nakon njegove smrti ovo područje dospijeva u okvir srednjovjekovne bosanske države u kojemu se zadržalo bar do 1463. godine.

U srednjem vijeku Dugo polje je pripadalo župi Drežnica, koja je obuhvatala dolinu Drežanke, Čvrsnicu i Blidinje sa okolnim poljima.

Nekropola pokriva površinu od 90 x 36 m i sastoji se od 150 stećaka od kojih 72 u obliku ploče, 59 sanduka, 14 visokih sanduka, 4 u obliku sarkofaga na postolju i jednog bez postolja. Od njih, 32 stećka su ukrašeni raznim motivima od kojih je najčešći motiv rozete. Ostali reljefni motivi su križevi – obični i stilizirani, polumjesec, bordure i tordirane vrpce, štit i mač. Figurativni prikazi uključuju pet prizora lova, dvije viteške borbe, dva kola (jedno samo od žena, a drugo mješovito), a u jednom prizoru tri lika izlaze iz tornja.

U najzanimljivije figuralne prikaze ubraja se predstava mitološke životinje, najvjerovatnije krilati konj, koji se nalazi uz zmiju. Nejasno simboličko značenje imaju još dva stećka s predstavama tri figure s rukama na grudima, odnosno, pet muških figura s uzdignutim rukama.

Svi stećci su klesani od vapnenca iz obližnjeg kamenoloma ispod padina Vrana ili iz Zreonice, gdje je također bio jedan kamenolom. Na središtu nekropole ostaci su kapele u koju su mještani ugradili nekoliko stećaka s nekropole.

 

Nekropola Dugo polje uvrštena je na listu svjetske baštine UNESCO-a 2016. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *