RIČARD “LAVLJE SRCE”

Ričard I (8. septembar 1157. – 6. april 1199.) bio je kralj Engleske od 1189. do smrti 1199. godine.
Bio je poznat kao Ričard “Lavlje Srce”, zbog svoje reputacije kao veliki vojskovođa i ratnik.

Godine 1189. naslijedio je kralja Henrika II kao treći sin. Stekao je znatno vojno iskustvo suzbijajući pobunu u francuskoj pokrajini Akvitaniji koju je naslijedio od majke. Bio je jedan od ključnih sudionika Trećeg krstaškog rata, uz francuskog kralja Filipa II Augusta i njemačkog cara Fridrika Barbarossu. Zauzeo je Akru i porazio Salahudina u bici kod Arsufa 1191. godine.

Na povratku iz Trećeg krstaškog rata 1192. godine zarobio ga je austrijski vojvoda Leopold. Pustio ga je 1194. godine uz otkupninu od 150.000 maraka. Sama isplaćena svota govori o snazi, moći i bogatstvu Engleske u ono doba.

Nakon kraćeg boravka u Engleskoj 1194. godine, ponovno je ratovao na kontinentu i to u Francuskoj pokušavajući povratiti posjede koje je izgubio tokom svoje odsutnosti.

Njegova česta odsutnost iz Engleske ostavila je tragove na unutrašnjem planu budući da je gotovo stalno ratovanje u Trećem krstaškom ratu i u Francuskoj iscrpilo privtedu, stvorilo dugove i nezadovoljstvo visokog plemstva. Njegov brat i kasniji nasljednik Ivan (Bez Zemlje) mu je tokom učestvovanja u Trećem krstaškom ratu pokušao preoteti krunu, ali mu se nakon povratka ipak poklonio i priznao ga svojim kraljem.

U gotovo svim adaptacijama priče o legendarnom odmetniku Robinu Hudu na samome se kraju pojavi kralj Ričard kako bi preuzeo prijestolje koje mu je oduzeo tiranin Ivan Bez Zemlje. Ova povezanost nema nikakvog temelja u stvarnosti. Slika Dobrog kralja Ričarda, zaštitnika običnog naroda rezultat je političke kampanje njegove majke koja je time željela prikupiti novac kako bi otkupila kralja iz zarobljeništva.

Kralj Ričard “Lavlje Srce” poginuo je godine 1199. u Francuskoj prilikom opsade dvorca grofa od Limoža. Poslije njegove smrti, njegovo tijelo je razdvojeno što je bila uobičajena praksa kod aristokrata tokom srednjeg vijeka. Njegovi unutrašnji organi su pohranjeni u Šalu koji je blizu Limoža u centralnoj Francuskoj. Ostatak njegovog tijela je pohranjeno u opatiji Fontevr a njegovo srce je balzamovano i sahranjeno u katedrali Notrdam u Ruenu.

Iako je Ričard bio zaručen već s devet godina te je kao vladar države imao svojevrsnu dužnost imati zakonitog nasljednika kako bi se izbjegla borba za prijestolje nakon njegove smrti, nije nikad pokazivao zanimanje za žene iako su mu nuđene mnoge potencijalne supruge. Neki stoga smatraju da je bio homoseksualac. Kako god bilo, umro je bez zakonita nasljednika, a nakon smrti su u Engleskoj nastali neredi i borba za vlast. Nakon njegove smrti naslijedio ga je brat Ivan Bez Zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *