TVRĐAVA KLIČEVICA

Nedaleko od Benkovca iznad rječice Kličevice, nalazi se istoimena tvrđava Kličevica.

Tvrđava je nastala u 15. vijeku, nedaleko od starih srednjovjekovnih sela Jarani i Mogorova Dubrava. Prodajom Dalmacije Mlečanima 1409. godine za 100 000 dukata, od strane ugarskog kralja Ladislava Napuljskog, cijelo benkovačko područje našlo se na granici mletačke Dalmacije i Ugarske u kojoj se tada nalazila Hrvatska. Da bi zaštitili svoje granice, plemići Kurjakovići podižu 1454. g. tvrđavu Kličevica koja će dugo biti predmetom sukoba između Mlečana i Ugarske.

Tvrđava je kvadratnog tlocrta s dominantnom okruglom kulom čiji kameni krov je i do danas sačuvan u originalnom obliku. Unutar utvrđenja bila je smještena posada i komandant tvrđave. Za nju su se vodile brojne bitke o čemu svjedoče i pronađeni ostaci bronzanog topa s Kličevice, brojne strelice, puščana zrna te kamene kugle katapulta. Dugo je Kličevica odolijevala Mletačkim napadima zahvaljujući pitkoj vodi koju je imala iz potoka Kličevice i hrani koju je posada proizvodila na mlinovima čiji ostaci se i danas vide.

Provalom Osmanlija krajem 16. vijeka Kličevica je napuštena i prepuštena njima a ovo područje je ušlo u sastav Bosanskog ejaleta, odnosno Krčko-Ličkog sandžaka. Sama tvrđava je zahvaljujući izoliranom položaju, ostala sačuvana u svom originalnom obliku. Vremenom je došlo do urušavanja unutrašnjih zidina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *