JFK – 22.11.1963.

Prema mnogima, jedan od najomiljenijih i najhumanijih predsjednika zalagao se za mir, ljudska prava, socijalnu i zdravstvenu zaštitu svakog Amerikanca. Smatrao je da je putovanje na Mjesec besmisleno trošenje novca. Prvi je predsjednik koji je dobio Pulizerovu nagradu. Bio je jedini katolik i Irac u Bijeloj kući.

Njegov mandat obilježila je napeta situacija oko Kube zbog raketnih baza koje je SSSR postavio na ostrvu. Kriza je riješena tako što su Kennedy i Hruščov postigli sporazum.

Kobnog 22. novembra 1963. godine JFK je posjetio Dallas. S njim u automobilu je bila supruga Jacqueline i teksaški guverner John Connally.

Kažu da je Lee Harvey Oswald ispalio dva metka u Kennedyja sa šestog sprata obližnjeg skladišta. Treći metak ranio je Connallyja. Kennedy, koji se vozio u kabrioletu, pogođen je u glavu i vrat. Iako su ga odmah prevezli u obližnju bolnicu, umro je pola sata nakon atentata. Nije ni dolazio svijesti.

Okolnosti ubistva nikada nisu razjašnjene, a prema nekim teorijama Oswald nije ubica već su postojala dva ili čak tri snajperista. Rodile su se brojne teorije zavjere prema kojima su krivci Kennedyjev potpredsjednik Johnson, CIA, republikanci, mafija, Fidel Castro, KGB, pa čak i Tito…

Lee Harvey Oswald uhapšen je nekoliko sati nakon atentata. Tvrdio je da je nedužan, ali nikada nije imao priliku braniti se pred sudom. Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba povezan s mafijom, ubio ga je dva dana kasnije u policijskoj stanici pred TV kamerama.

Ruby je iz zatvora dao intervju za dokumentarni film o ubistvu JFK-a. Novinarka ga je pitala što misli o atentatu.
– Da je zamjenik predsjednika Kennedyja bio neko drugi, a ne trenutni čovjek na tom položaju, Kennedy bi i danas bio živ – rekao je Ruby.

Nekoliko dana kasnije Ruby je umro, službeno od raka. Prije toga bolest nije pominjana. Novinarka se nedugo zatim ubila. U prve tri godine nakon Kennedyjevog ubojstva umrlo je ili je ubijeno 18 ključnih svjedoka.

James Douglas u knjizi “JFK i neizgovoreno: Zašto je umro i zašto je to važno” tvrdi kako je JFK ubijen jer je postao prijetnja vojno-industrijskom kompleksu jer je od vojnika postao mirotvorac. Atentat je, po Douglasu, isplanirala CIA koja se povezala s kubanskom mafijom.