ŠTA SE DOGODILO SA STALJINOVIM TIJELOM?

Josif Visarionvič Džugašvili – Staljin bio je vođa Sovjetskog Saveza gotovo 30 godina. Iako se smatrao odgovornim za smrt miliona sunarodnika kroz glad i čistke, kada je 6. marta 1953. narodu Sovjetskog Saveza objavljena njegova smrt, mnogi su plakali. On ih je doveo do pobjede u Drugom svjetskom ratu, bio je njihov vođa, otac naroda, vrhovni komandant, generalissimo.

Staljinovo tijelo je balzamovano i položeno pokraj Lenjina, u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi. Lenjinov mauzolej je poznati spomenik na Crvenom trgu u Moskvi. Njegovo balzamovano tijelo bilo je (i još uvijek je) “hodočašće” za mnoge posjetitelje. Lenjinovo tijelo bilo je sačuvano kroz poseban proces balzamovanja. Navodno je instalirana električna pumpa unutar mrtvog tijela, kako bi regulirala njegovu vlažnost.

Međutim, tri godine nakon Staljinove smrti, na 20. partijskom kongresu, njegov nasljednik Nikita Sergejevič Hruščov, osudio je Staljina i uveo reforme s ciljem da liberalizuje svoju zemlju. Time je počeo proces „destaljinizacije“ Sovjetskog Saveza.

Pet godina kasnije došlo je vrijeme da Staljin fizički ukloni sa „svetog mjesta“. Na 22. kongresu delegat Dora Abramovna Lazurkina je izašla za govornicu i rekla: Moje srce je uvijek puno Lenjina. Drugovi, preživjela sam najteže trenutke samo zato što sam nosila Lenjina u svom srcu i uvek sam ga konsultovala o tome šta da radim. Juče sam razgovarala s njim. Stajao je ispred mene, kao da je živ, i rekao: “Neugodno je biti pored Staljina, koji je počionio toliko štete Partiji“.

Dana 30. oktobra 1961. godine odlučeno je da se Staljinovo tijelo ukloni iz Lenjinovog mauzoleja. Ova odluka bila je dio destaljinizacije sovjetskog vodstva, tj. njihovih nastojanja da se uklone negativna sjećanja na Staljinovu brutalnu vladavinu. Odlučeno da je Staljin izdao Lenjinove ideale i da mu se tijelo treba ukloniti iz njegove blizine.

Staljinovo tijelo je izvađeno iz mauzoleja u mraku i pokopano u jednostavnom grobu pokraj zidina Kremlja. Naloženo mu je da se grob zalije debelim slojem betona kako bi se osiguralo da se Staljin nikada ne vrati.