NESREĆA NAGASAKIJA I KOKURINA SREĆA

U četvrtak 9. augusta 1945. sa pacifičkog ostrva Tinian uzletio je američki bombarder B-29. Nekoliko sati kasnije izbacio je plutonijsku bombu na japanski grad Nagasaki koja je ubila više od 70.000 ljudi. No, malo ljudi zna da je tog dana Nagasaki, prosto rečeno, imao lošu sreću. Meta drugog atomskog napada u historiji trebao je biti japanski grad Kokura, u kojem se nalazio najveći japanski vojni magacin.

Međutim, kada su američki bombarderi doletjeli iznad grada, u Kokuri je oblačnost iznosila oko 70%, a grad prekrili gusti oblaci magle i dima uzrokovani požarom u susjednom gradu Jahata. Stanovnici Kokure nisu imali pojma da iznad njihovog grada kruži sigurna smrt. Međutim, smrt su izbjegli zahvaljujući lošem vremenu. Američki bombarder nije mogao jasno vidjeti cilj, a komandant misije, major Čarls Svini, koji je pilotirao avionom, zbog loše vidljivosti bombu je preusmjerio na Nagasaki u kojem je bilo sunčano vrijeme.

Od tada, u Japanu se koristi izraz “Kokurina sreća” koja znači izbjeći nesreću, a da ni sam nisi svjestan toga. Kokura je imala sreću, a Nagasaki umjesto Kokure izbrisan s lica zemlje.
Atomska bomba bačena na Nagasaki bila je jača od bombe bačene na Hirošimu. Snaga bombe iznosila je 21 kiloton. Bomba je eksplodirala 469 metara iznad Nagasakija, proizvela temperaturu od 3.900C°, a udarni talas putovao brzinom od 1000 km/h. Poginulo je 73.000 ljudi.
Ono, što je za Kokuru bila sreća, za Nagasaki, koji je nestao u nuklearnom plamenu, bila je velika nesreća.