AUSTROUGARSKA TVRĐAVA „STRAČ“ U TREBINJU

Trebinje je za vrijeme Austrougarske monarhije bilo jedan od najzaštićenijih gradova u monarhiji jer se nalazilo na samoj granici sa Crnom Gorom. Na svakom brdu u okolini grada je bila po jedna tvrđava iz koje bi se u slučaju napada mogao upozoriti grad i adekvatno odgovoriti na napad. Jedna od najtajanstvenijih utvrđenja je vojna austrougarska utvrda „Strač“ koja se nalazi iznad Trebinja na 705 metara nadmorske visine. Sa  nje  „puca“ pogled na Zupce, Petrovo polje, Trebinjsku šumu, a po veličini je druga na Balkanu. Do nje se dolazi starim austrougarskim makadamskim putem koji vodi od brda Crkvina prema selu Rapti, a zatim desno od Rapti na oko dva kilometra.

Osnovni cilj Strača bilo je kontrolisanje prilaza Boki Kotorskoj i predstavlja savršenstvo austrougarske arhitekture. Strač je za razliku od ostalih tvrđava iz tog perioda najvećim dijelom ukopan u zemlju.

Pripreme su počele odmah po Aneksiji BiH 1908. godine, a zvanični početak radova dvije godine poslije. Do jednogodišnjeg prekida u izgradnji došlo je tokom Balkanskih ratova, a od sredine 1913. gradnja je nesmetano tekla do ljeta 1916. godine. Izgradnja Strača nikada nije u potpunosti završena, jer je Austrougarskoj 1916. godine ponestajalo novca, a i Crna Gora kralja Nikole je kapitulirala. Strač je projektiran po modelu sličnih tvrđava koje se nalaze u Italiji, ali za razliku od ostalih, građen je betonskom gradnjom, a ne kamenom. Trebao je da zaštiti ovo područje od topova kalibra 240 mm.

Sinonim svojevremene snage i moći ovog utvrđenja predstavljaju gvozdene topovske kupole na vrhu objekta koje i dalje odolijevaju zubu vremena i ljudskom nemaru koji su doprinijeli ogromnim oštećenjima koje je doživjelo ovo utvrđenje. Kada je planirana njegova gradnja, bile su planirane četiri kupole, a izgrađene su samo dvije. Teške su oko 55 tona.

Utvrđenje se snabdijevalo strujom pomoću dizel agregata od 50 do 70 kilovata koji je specijalno naručen za ovu tvrđavu.

Pristup tvrđavi je bio nedostupan obinom narodu,  jer je većina radova izvođena za vrijeme Velikog rata. Na njemu je poslije Austrougara bila raspoređena artiljerija vojske Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, italijanske i njemačke okupacione trupe, da bi poslije Drugog svjetskog rata na Straču bila smještena JNA.

Sredinom pedesetih godina 20. vijeka objekat je napušten i počela je njegova razgradnja. Minirano je, skidano, rušeno, odnošeno… Napravljena je velika šteta za malu korist.

Ovo mjesto ima ogromni turistički potencijal. Problem je što se još ne zna ko je legitimni vlasnik Strača – država, grad, neko drugo pravno ili fizičko lice. Prema odluci Ministarstva kulture Bosne i Hercegovine tvrđava „Strač“ iznad Trebinja nije zaštićeno kulturno dobro.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *