BOJNI BROD „ARIZONA“ – podvodna grobnica Perl Harbura

Napad na Pearl Harbur 7. decembra 1941. jedan je od najcrnjih dana u američkoj historiji. U rano jutro 360 japanskih bombardera napalo je bez najave rata bazu američke pacifičke flote u Pearl Harburu na havajskom ostrvu Oahu. Gotovo stotinu američkih brodova, uključujući osam bojnih, bilo je usidreno u luci.

U japanskom napadu koji je trajao dva i pol sata, pokrenutom sa šest nosača aviona sjeverno od Havaja, potopljen je ili teško oštećen 21 brod. Uništeno je i 188 američkih aviona i ubijeno 2403 vojnika i civila. Samo je na bojnom brodu „Arizona“ poginulo 1177 američkih mornara, što je skoro polovina od ukupnog broja poginulih u napadu na Perl Harbur.

Bojni brod „Arizona“ je bio ratni brod klase „Pensilvanija“, koji je izgrađen za potrebe mornarice SAD. Gradnja bojnog broda „Arizona“ započela je polaganjem kobilice 16. marta 1914. godine u Njujorku. Porinuta je 19. jula 1915. i uključena u atlantsku flotu 17. oktobra 1916. Iako je bio u službi od 1916., brod nije učestvovao u borbama tokom Prvog svjetskog rata. Neposredno nakon završetka rata, „Arizona“ je sa još nekoliko američkih brodova otpratila predsjednika Vudroa Vilsona na Parišku mirovnu konferenciju. Brod je zatim poslat prema Turskoj, gdje je 1919. na početku Grčko-turskog rata zastupao američke interese u regionu.

“Arizona” nekoliko dana nakon napada

U aprilu 1940, zajedno sa ostatkom Pacifičke flote, „Arizona“ je prebačena u luku Perl Harbur na Havajima. Tokom japanskog napada na Perl Harbur 7. decembra 1941, „Arizonu“ je napalo deset torpednih bombardera „Nakajima“. Oko 08:00 sati, bomba B5N s nosača aviona „Kaga“ bombom pogađa u bok kupole br. 4, što je nanijelo manju štetu, ali je izazvalo požar. U 08:06 sati, druga bomba istog tipa, ovaj put s nosača aviona „Hirju“, pogađa brod između kupola broj 1 i 2, uslijed čega je došlo do eksplozije u obližnjoj municijskoj komori. Većina eksplozije bila je usmjerena na bokove broda, što je uništilo unutrašnju strukturu pramčanog dijela broda. To je dovelo da se pramčane kupole i komandni most sruše kroz palubu broda, kao i jarbol i dimnjak.

Požar na već napola potopljenom brodu gorio je dva dana prije nego što je u potpunosti ugašen. Nakon potonuća broda, veći dio ostataka uklonjen je s broda.

Olupina „Arizone“ i dalje leži na dnu okeana u Perl Harburu. Predsjednici Ajzenhauer i Kenedi su proglasili ostatke „Arizone“ nacionalnim spomenikom. Iznad nje je izgrađen Memorijalni centar USS Arizona, koji je posvećen svima onima koji su poginuli tokom napada.

Zanimljivosti o „Arizoni“

Memorijalni centar  USS Arizona

Kad se dogodio japanski napad, na „Arizoni“ je bilo 38 pari braće. Do kraja napada ostalo je živih samo 15 pari. Nakon toga, američki su službenici predložili da se prekine praksa služenja braće i sestara na istom brodu. Međutim, to nikada nije provedeno.

Nekoliko članova posade koji su preživjeli napad zatražili su da budu sahranjeni u olupini „Arizone“. Kremirani ostaci ovih članova posade stavljaju se u urnu koju bi ronilac stavio ispod jedne od kupola broda. Preživjeli članovi posade ovo vide kao način da ponovo uspostave kontakt sa svojim palim suborcima.

Elvis Prisli prikupio je oko 10% ukupnih troškova spomenika brodu „Arizona“. Pedesetak hiljada dolara prikupljeno je na koncertu u Pearl Harburu. Ovaj spomenik godišnje posjeti oko milion ljudi.

Kontraadmiral na „Arizoni“, Isak Kid, poginuo je tokom japanskog napada na brod. Ustanovljeno je da je on bio prvi oficir američke mornarice koji je poginuo na Pacifičkom ratištu. Posmrtno je odlikovan Medaljom časti.

Neposredno prije napada na Pearl Harbur 7. decembra 1941., na brod „Arizona“ natovarena je ogromna količina goriva pripremajući se za putovanje kasnije tog mjeseca. Gorivo i danas curi iz olupina „Arizone“ brzinom od 8 litara dnevno. Zove se Crne suze Arizone.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *