NAPAD MUSLIMANA NA IRSKU

NAPAD MUSLIMANA NA IRSKU

Gusari s područja Sjeverne Afrike napali su obalu Irske, udaljenu hiljadama kilometara od njihove domovine, 20. juna 1631. godine. Napadnuto je mjesto Baltimor na krajnjem jugu Irske, u grofoviji Cork. Bio je to najveći gusarski napad na Irsku i Veliku Britaniju. Gusari su poharali tu lokaciju i zarobili 107 stanovnika Baltimora, većinom engleskih doseljenika, zajedno s nekim lokalnim Ircima. Ti su zarobljenici završili većinom kao robovi na muslimanskim galijama, veslajući decenijama, a da nikada nisu kročili na obalu, dok bi drugi duge godine proveli u haremu ili kao radnici. Procjenjuje se da se samo njih troje uspjelo vratiti u Irsku.

Napadače je do sela doveo čovjek po imenu Haket, kapetan ribarskog broda kojeg su ranije zarobili, otkupivši time svoju slobodu. Haket je naknadno obješen zbog izdaje.

Napadači su bili vrlo neobičnog porijekla. Naime, radilo se o gusarima iz sjeverne Afrike kojima je vođa bio Murat Reis mlađi. Taj gusarski admiral bio je zapravo rođeni Holanđanin, imenom Jan Janson. Prije se bavio gusarenjem za matičnu zemlju, no zarobili su ga berberski pirati kod Kanarskih otoka. Prihvativši na islam, postao je muslimanski gusar. Imao je sjedište u gradu Salé na obali današnjeg Maroka. Njegovu posadu su činili Alžirci, Berberi i Osmanlije.

Spomenuti Holanđanin Jan Janson, tj. Murat Reis, bio je vrhovni vođa tog gusarskog uporišta, koje je funkcionisalo kao svojevrsna nezavisna država. Pljačkali su po Sredozemlju, Zapadnoj Evropi, pa i po dalekom Islandu i Irskoj. Uzimali bi zarobljenike koje su prodavali u sjevernoj Africi kao robove. Jana Jansona neki nazivaju i plavokosi Arapin.

Nakon napada, preostali mještani preselili su se u Skiberen, a Baltimor je generacijama bio gotovo pust.