PROTEKTORAT ČEŠKA I MORAVSKA

oblasti Čehoslovačke naseljene Nijemcina

Dana 15. marta 1939. njemačka vojska je po naređenju Adolfa Hitlera okupirala Češku i Moravsku. To je označilo konačni kraj Čehoslovačke Republike, koju je Hitler počeo slabiti i komadati već znatno ranije. Minhenskim sporazumom iz septembra 1938. Njemačkoj je bila dopuštena aneksija Sudetske oblasti, dijelu Čehoslovačke u kojoj živi 3 miliona Nijemaca. Njemačka je time dobila 66% čehoslovačkog uglja, 70% željeza i čelika te 70% električne struje.

Kao povod za ovu okupaciju Hitler je naveo ugroženost etničke njemačke populacije, koja živi u tim područjima. Tada je koristio parole koje jezivo odzvanjaju i u današnje vrieme: “Nijemci u Sudetima su ubijani”, “Nijemci u Sudetima su maltretirani”, “Nijemci u Sudetima su ugroženi, i njihovi životi i imovina”, “Nijemci u Sudetima su građani drugog reda”, “Česi žele da pobiju Nijemce u Sudetima”.

Ostatak Čehoslovačke ostao je slab i nemoćan da se odupre naknadnom zauzimanju. Ubrzo zatim dijelove Čehoslovačke dobile su i Poljska te Mađarska, a Slovačka je proglasila nezavisnost te se odcijepila od Češke i Moravske 14. marta 1939. tj. samo dan prije spomenute njemačke okupacije.

Hitler u Pragu 15. marta 1939.

Tim događajima upravljao je Adolf Hitler, a u trenutku kad je započela njemačka okupacija čehoslovački predsjednik Emil Hácha nalazio se u Belinu na sastancima s Hitlerom. Prijeteći bombardovanjem Praga, Hitler je natjerao predsjednika Háchu na potpisivanje kapitulacije čehoslovačkih vojnih jedinica. Njemačke su trupe ušle u Češku i Moravsku gotovo bez otpora.

Već narednog dana, 16. marta, češke pokrajine su anektirane i administrativno podijeljene: periferni dijelovi Češke nastanjeni Sudetskim Nijemcima su stavljeni pod direktnu njemačku upravu, a u Praškom dvorcu, Hitler je dijelove naseljene Česima nazvao Protektorat Češka i Moravska.

Na čelo Protektorata postavljen je nacistički političar baron Konstantin fon Nojrat koji je dobio titulu Reichsprotektor in Böhmen und Mähren. Zanimljivo je da je dotadašnji češki predsjednik Emil Hácha nominalno čak zadržan na funkciji, odnosno titula mu je samo malo izmijenjena u státní prezident Protektorátu Čechy a Morava.

Kad se pokazalo da je Reichsprotektor fon Nojrat preblag u svojim postupcima, Hiltler je na čelo Češke i Moravske postavio zloglasnog SS-Obergruppenführera Reinharda Hajdriha. Nojrat je nominalno ostao na mjestu Reichsprotektora, a Hajdrih je dobio mjesto njegovog zamjenika tj. namjesnog protektora (Stellvertretender Reichsprotektor).