ROBERT KENNEDY – 50 godina kasnije

Ubistvo Roberta „Bobbyja“ Kennedyja, kao i slučaju njegovog brata Johna, stvorilo je razne teorije zavjere, a porodica Kennedy se više nikad nije vratila u Bijelu kuću. Robert Kennedy, otac desetero djece i mlađi brat ubijenog JFK-a, ubijen je pred TV kamerama i pred svojom trudnom suprugom Ethel koja je u tom trenutku stajala kraj njega. U njega je pucao palestinski kršćanin Sirhan Sirhan.

Amerika je zanijemila. Naime, Bobby je bio vodeći kandidat Demokratske stranke za američkog predsjednika, a ubijen je tokom predizborne trke u hotelu „Ambassador“. Dok je prolazio kroz hotelsku kuhinju na izlasku iz svečane dvorane u kojoj je upravo održao govor upucao ga je s dva metka u leđa i jednim u glavu Sirhan Sirhan (24), palestinski Arap, rođen u Jerusalimu. On je bio mladi useljenik iz Libana, kršćanin, navodno bijesan zbog američke podrške Izraelu u šestodnevnom ratu godinu dana ranije.

Bobby se rodio 1925. godine, a prvo značajno političko iskustvo stekao je 1952. godine kad je vodio bratovu kampanju za ulazak u Senat. Uspješno je vodio i bratovu predsjedničku kampanju 1960. da bi 1961 godine bio postavljen za ministra pravosuđa.

Politički protivnici optuživali Johna F. Kennedyja za nepotizam zbog imenovanja brata u kabinet. No Bobby je bratu bio od neprocjenjive pomoći. Pokazao se kao vrlo uspješan ministar pravosuđa i kvalitetan predsjednički savjetnik. Robert je bio jedan od najpouzdanijih savjetnika bratu u gotovo svim područjima, ali najviše u pitanjima građanskih prava.

Bobby je doživio nervni slom kad mu je brat ubijen. Sljedećih mjeseci sagradio je u svojoj kancelariji svetište svom mrtvom bratu fotografijama, knjigama i drugim uspomenama. Nosio je njegovu jaknu i dva puta dnevno išao na njegov grob kako bi ga posjetio. Kao da je još živ. Prijatelji su ispričali kao je počeo gristi nokte, strašno smršavio, nije mogao spavati.

Nakon atentata na predsjednika Kennedyja Robert Kennedy i dalje ostaje ministar pravosuđa kod predsjednika Lyndona Johnsona do septembra 1964. Nakon toga izabran je u američki Senat. Kao senator borio se za prava siromašnih i govorio je protiv američkog angažmana u Vijetnamskom ratu.

Robert Kennedy je tih junskih dana 1968. godine bio u punom zaletu prema Bijeloj kući. Nešto ranije napustio je državnu administraciju i zadržao samo mjesto senatora. U martu te godine objavio je svoju predsjedničku kandidaturu. Imao je ozbiljne konkurente i u Demokratskoj stranci, ali iza njega je bila još moćna i slavna porodica Kennedy, progresivna Amerika i njegov neodoljivi šarm.

Za njegovu kandidaturu od izuzetnog značaja su bili preliminarni izbori u najvećoj američkoj državi Kaliforniji. Tu se odlučivalo da li će on biti kandidat Demokratske stranke na novembarskim izborima te godine. Kennedy je te izbore, održane 5. juna, dobio. Negdje pred ponoć, kada su saopšteni prvi rezultati, izašao je pred svoje pristalice, u jednoj od velikih sala hotela „Ambasador“ u Los Angelesu da saopšti svoju pobjedu.

Poslije održanog govora, trebalo je da izađe iz hotela i da se obrati masi koja ga je čekala na ispred hotela. On je i krenuo u tom pravcu, ali su mu pomoćnici rekli da ga na drugom kraju hotela čekaju novinari i da se prvo njima mora obratiti. Zato su ga poveli „prijekim putem“, kroz hotelsku kuhinju. Bila je to kobna odluka. Tek što je zakoračio u kuhinju iz mase se pojavio mladić i sasuo nekoliko metaka iz pištolja u njega.

Bilo je još petoro ranjenih, ali je samo on bio u samrtnom hropcu. Jedan metak ga je pogodio u glavu, iza lijevog uha, drugi u vrat, a treći u rame. Onaj hitac u glavu, bio je smrtonosan. Ljekari su iz Kennedyjevog mozga izvadili metak i parčad kostiju, saopštivši da je „situacija krajnje kritična.“

Dvadeset četiri časa kasnije, Kenedi je izdahnuo. Imao je tek 42 godine.

Bobbyjeva supruga Ethel Skakel s kojom je u braku bio od 1950. godine nosila je u trenutku smrti svog muža njihovo jedanaesto dijete. Kćerkica Rory rodila se šest mjeseci nakon smrti oca. Njegovo tijelo bilo je izloženo dva dana u katoličkoj katedrali sv. Patrika u New Yorku. Pokopan je na nacionalnom groblju Arlington u blizini groba brata Johna.

Kao i u slučaju starijeg Kennedyja, zvanična istraga je utvrdila da je Sirhan djelovao sam za sebe, da nema dokaza o zavjeri. Niko, ni onda, a ni danas u to ne vjeruje. A evo zašto. Smrtonosni metak, onaj u glavu Kennedyja, ispaljen je, kako su utvrdili balističari, sa odstojanja od svega tri centimetra, i to otpozadi, ili u najgorem slučaju iskosa sa strane, a Sirhan se nalazio direktno ispred Kennedyja, i pucao je sa odstojanja koje je bilo više od jednog metra. I još jedan od hitaca koji su pogodili Kennedyja, došao je otpozadi.

Prva istraga je potvrdila da je za vrijeme atentata ispaljeno najmanje deset metaka, da bi kasnije bilo utvrđeno da ih je bilo ukupno 13. A u pištolj Sirhana moglo je da stane samo osam metaka?! Sve ukazuje na to, i to bez trunke dileme, da su bila bar dva atentatora.

Drugi nikada nije pronađen. Američka televizija i nezavisni istraživači su utvrdili da Sirhan sigurno nije djelovao sam, pa kao moguće nalogodavce i saučesnike pominju mafiju i bivše agente iz redova CIA, koji su bili umješani i u slučaju atentata na Kennedyja starijeg.

U novembru 2006. godine, BBC je objavio rezultate jedne nezavisne istrage, po kojima su u noći kada je ubijen Robert, na licu mjesta viđena trojica bivših agenata CIA i to upravo oni agenti koji su u vrijeme ubistva starijeg Kennedyja radili na Floridi u odjeljenju CIA, koje je sarađivalo sa antikubanskom emigracijom i tamošnjom mafijom, kojoj su Kenedijevi bili kost u grlu baš zato što su propustili priliku invazije u Zalivu svinja da se sruši Fidel Kastro. Jedan od tih agenata, David Morales, izjavio je u jednom intervjuu: „Bio sam u Dalasu kada smo skinuli onog kučkinog sina, a bio sam i u Los Anđelesu kada je likvidirano ono kopile…“

Pedeset godina kasnije

Hotel Ambasador srušen je 2006. godine. Atentator Sirhan danas ima 74 godine i služi doživotnu kaznu zatvora.

Nedavno je Robertov sin Robert F. Kennedy Jr. otkrio da je u decembru 2017. godine u zatvoru posjetio ubicu svog oca. Na kraju razgovora došao je do zaključka da je postojao i drugi atentator – teorija u koju su mnogi dugo vjerovali.

Danas, na nekadašnjem mjestu hotela stoji zajednica škola „Robert F. Kennedy“ – šest malih škola, svaka s misijom za socijalnu pravdu.