Trebinjske džamije

U osmanskom periodu u trebinjskoj čaršiji sagrađene su tri džamije.

1) Džamija u Policima: Ovo je bila prva džamija u Trebinju, a sagrađena je u drugoj polovini XVII vijeka. Oko vakifa je bilo dvojbe, ali je po svoj prilici to bio prvi vakif Trebinja Osman-paša Resulbegović. Locirana je u središtu grada, a gradili su je dubrovački majstori. Bila je to omanja građevina, građena je od tesanog kamena, s krovom na četiri vode prekriven pločom i oktagonalnom munarom, visokom 12 m. Vrlo kratko vrijeme bila je u upotrebi, jer su je uskoci iz Dalmacije, kojima su zapovijedali Stojan Janković i Ilija Smiljanić krajem XVII vijeka zapalili, nakon čega više nije ni obnavljana.

Sultan Ahmedova džamija

2) Sultan Ahmedova džamija, Careva, Hungarija i Stara džamija (tur. Atik džamija) u Starom gradu (Kastelu): Sagradio ju je Ahmed-paša Resulbegović 1132. h.g., odnosno 1719. godine u čast sultana Ahmeda III (1703-1730). Godina gradnje uklesana je na šerefi munare. Bila je bez ikakvih arhitektonskih vrijednosti. Gradnjom ove džamije, htjelo se popuniti praznina nakon rušenja džamije u Policama, jer nakon toga trebinjski muslimani nisu imali svoju bogomolju, u kojoj bi obavljali vjerske obrede. Hadži Ibrahim Kurtović je 1847. godine sagradio pred džamijom česmu i u nju doveo vodu iz Trebišnjice.

Careva džamija pripada tipu jednoprostornih džamija natkrivenih šatorastim krovom, sa otvorenim natkrivenim sofama I kamenom munarom. Zadržala je svoj oblik sve do agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992., kada je srušena. Rekonstrukcija je izvršena prema zadnjem poznatom obliku I dimenzijama džamije, od istog materijala i na isti način gradnje. Svečano je otvorena 03. augusta 2014. godine.

3) Džamija Osman-paše Resulbegovića, Pašina ili Nova džamija: Sagradio ju je 1726. godine Osman-paša Resulbegović u samom Kastelu u Starom gradu. Građena je od tesanog kamena, s krovom na četiri vode, pokrivenim pločom. Uz desni zid podignuta je kamena munara oktogonalnog oblika, visoka oko 16m i bila je jedna od najljepših u Hercegovini. Slovi kao najprostranija džamija u Hercegovini. Nakon izgradnje džamije Osman-paša je optužen u Istanbulu da je na svoje ime u Trebinju sagradio ljepšu džamiju od Careve i naredio da se njegovo ime u hutbi spominje. Zbog toga je sultan Ahmed III izdao ferman kojim se on i njegovih devet sinova osuđuju na smrt. Sinove je spasio, a on je smaknut u Istanbulu 1729. godine.

Džamija je u prošlosti više puta popravljana, a zadnji put 1912. godine kada je zadržala svoj  oblik  sve  agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.,  kada  je  srušena.  Kamen  temeljac  za rekonstrukciju je postavljen 5. maja 2001. godine, a svečano je otvorena 15. jula 2005. godine. Rekonstrukcija je izvršena prema zadnjem poznatom obliku džamije iz 1912. godine koji je zadržala do rušenja, od istog materijala i na isti način gradnje.