TVRĐAVA KAMERLENGO U TROGIRU

Trogir se nalazi na malenom ostrvu između kopna i ostrva Čiova, s kojima je povezan mostovima. Burna prošlost Trogira seže do 2000 godina pne. Tu se nalazilo staro ilirsko naselje, zatim grčka kolonija Tragurion, pa rimski municipij Tragurium, a proslavio se kvalitetnim kamenom. Na jugozapadnom dijelu ostrva nalazi se tvrđava Kamerlengo i dobro je očuvan.

Svojim položajem i oblikom, kula ponosno pozira i svojom siluetom daje Trogiru jedan poseban izgled.

Nakon što su Mlečani krajem XIV vijeka zauzeli Trogir, zaključili su da je potrebno ojačati zidine koje su teško oštetili i izgraditi nove izvan naselja. Namjerno je izabran položaj izvan naselja i blizu mora, zbog lakšeg pristupa brodovima u slučaju napada. Oko tvrđave nalazio se jarak s potpornim zidom, a prema gradu sa sjeverne i istočne strane široki odbrambeni jarak. Glavna vrata tvrđave s lunetom i pokretnim mostom su na sjevernoj strani tvrđave.

Izvan zidina, na udaljenosti od oko 5 metara, izgrađen je vanjski zid. Njegova funkcija bila je odbrana od artiljerije i raznih ratnih sprava.

Unutar tvrđave postojale su stambene prostorije za kamerlenga (rizničara) i kaštelana (komandanta tvrđave) te prostorije za vojsku. Iskopan je bunar i podignuta je kapela sv. Marka jer je on bio svetac zaštitnik Mletačke Republike. Sačuvale su se zidine, dvije kule i dio dvorišnog prostora.

Za gradnju je bio konsultivan državni inženjer Lorenzo Picino. Trogirski knez sklopio je ugovor s domaćim majstorom Marinom Radojevim za izradu kamenih temelja tvrđave. Marin je s četvericom klesara tražio kamen i obrađivao ga, a općina je osigurala brod s posadom kojim je kamen prevezen do gradilišta. Marin Radojev gradio je trogirsku luku i svodove katedrale. Tvrđava je građena od 1420. do 1437. godine, a služila je za smještaj mletačke vojne posade.

Zanimljivo je da se na sjeverozapadnoj strani današnje tvrđave nalazi Batarija, igralište NK Trogira.

Danas se u tvrđavi održavaju koncerti i kulturna događanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *